SEGRE

Sanitat no descarta eliminar les quarantenes a les aules

Limita la venda d’antígens a les farmàcies

El punt de cribratge escolar situat a l'avinguda Garrigues de Lleida.

El punt de cribratge escolar situat a l'avinguda Garrigues de Lleida.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat no ha descartat aquest dimarts eliminar les quarantenes als centres educatius i ha reconegut que s’estudiarà la mesura, al mateix temps que ha descartat que els test d’antígens es venguin als supermercats, com passa en països com Alemanya o Portugal. Així ho ha manifestat la ministra Carolina Darias en la roda de premsa posterior a la reunió conjunta mantinguda amb els ministres d’educació, Pilar Alegría, i Universitats, Joan Subirats, en la qual s’ha abordat la represa de les classes en el segon trimestre d’aquest curs 2021-2022 amb els consellers de matèria educativa i universitària de les autonomies.

Així, els centres educatius mantindran de moment el mateix protocol que ja tenien respecte a les quarantenes en la tornada a les classes dilluns, de manera que els alumnes completament vacunats que siguin contacte estret d’un positiu estaran exempts de fer-la i els que no ho estiguin hauran de respectar un període de set dies.

Alguns consellers de les comunitats autònomes sí que han plantejat la possibilitat de reduir les quarantenes, tal com passa en la població adulta en passar de deu dies a set, però Darias s’ha remès a la proposta de la ponència del Sistema Nacional d’Alerta Precoç i Resposta Ràpida (SIAPR) i ha defensat que la posició del Govern espanyol és "anar de la mà de l’evidència científica". "Esperarem però ja tenim protocols generals que són aplicables. Les quarantenes s’han anat modificant i hem d’estar atents a l’evidència que es generi. L’important és caminar junts de manera coordinada", ha afirmat.

VENDA DE TEST D’ANTÍGENS EN SUPERMERCATS

En relació amb la possible venda de test d’antígens en supermercats, Darias ha afirmat que Espanya ha adoptat un model de venda en farmàcia, per la qual cosa no es plantegen canviar el sistema perquè "és el model adequat" i ha mantingut que la importància recau en assegurar el subministrament i no el lloc on s’adquireixen.

"El Ministeri de la mà de l’Agència Espanyola del Medicaments i Productes Sanitaris hem autoritzat recentment 33 productes de test d’autodiagnòstic i hem autoritzat de manera excepcional l’ús de test professionals per facilitar la presa de mostres", ha defensat.

Així mateix, la ministra de sanitat ha confessat que preveu que en les properes setmanes la incidència acumulada augmenti, malgrat portar nou setmanes consecutives fent-ho, pel que no ha estimat quan s’arribarà al pic de contagis però, tanmateix, ha matisat que, "encara que hi ha molts casos", s’ha observat "una menor gravetat dels mateixos", per la qual cosa ha destacat el paper de la vacunació en reafirmar que s’ha de continuar apostant per les vacunes.

Un procés en el qual, aquest dilluns passat, es va assolir el 90 per cent de vacunats amb pauta completa en nens majors de dotze anys. "Les vacunes funcionen, és una arma que ens protegeix contra la gravetat de la malaltia. Hem de continuar accelerant la vacunació", ha assegurat.

A més, ha detallat que en el col·lectiu dels nens d’entre 5 i 11 anys s’ha aconseguit el 30 per cent de vacunats, almenys amb una dosi, i entre el col·lectiu, que més incidència té actualment, les persones d’entre 20-29 anys s’ha aconseguit un 81 per cent encara que Darias ha comentat que és desitjable continuar vacunant a aquest col·lectiu i ha elogiat els dispositius mòbils que s’han instal·lat en alguns campus universitaris de tot Espanya.

tracking