CCOO denuncia que ha d'atendre 150 usuaris i GSS diu que reforçarà el servei
Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Façana de la residència de Balàfia 1.
MAGDALENA ALTISENTEl sindicat CCOO va denunciar ahir la sobrecàrrega laboral dels empleats de les residències geriàtriques Balàfia I i II, gestionades per l’empresa pública de Gestió Serveis Sanitaris (GSS) que també dirigeix l’hospital Santa Maria. Va afirmar que “no hi ha voluntat de substituir les baixes laborals que repercuteixin en el personal disponible”. La portaveu del sindicat, Helena Motos, va explicar que aquesta situació s’ha agreujat des del canvi en la direcció de centres a GSS el setembre del 2020.
“La gestió que fa és de l’estalvi, una mesura classista i mercantilista tenint en compte que les tarifes dels usuaris han pujat un 4% i que els alts càrrecs i de confiança cobren el doble o el triple del que haurien”. Va afegir que “ens diuen que no troben personal, però és normal perquè no aguanten les condicions”. Va afirmar que “les gericultores, davant de les no substitucions en infermeria, han d’assumir tasques que no són de la seua competència” i que “els caps de setmana hi ha una infermera per atendre els 150 residents dels dos geriàtrics i al centre de dia hi ha una persona per a 20 residents”.
Motos va dir que no hi ha terapeutes i que les activitats per a usuaris “les tenen deixades de banda”. També va denunciar que “es neguen festes a les gericultores, que estan exhaustes per tanta càrrega de treball”. Va explicar que el 40% de la plantilla té jornada parcial “que perfectament es podria ampliar” i que, tot i així, “els empleats han d’estar pendents de si els truquen les 24 hores els 7 dies a la setmana”.
Per això, CCOO demana reforços per poder atendre “les persones amb la dignitat que es mereixen, i més ara que moltes vegades han d’estar tancades a les habitacions” per la Covid. El sindicat ironitza que GSS “hauria de rebre un bon sac de carbó per la mala gestió” i exigeix canvis a la gerència territorial de l’ICS, després que la direcció de GSS “es nomenés a dit després de deixar desert un concurs públic”. Per la seua part, fonts de l’ICS van assenyalar que “estem gestionant que els caps de setmana es reforcin perquè la infermera hi sigui presencial les 24 hores”, però van precisar que “complim els requeriments del departament” i van assegurar que al centre de dia hi ha un professional per cada 10 usuaris i no per cada 20.
Comentaris
Parece una mas de esas quejas que no va a ninguna parte, pero que nos deberían alarmar como sociedad. Una empresa privada gestiona pesimamente al personal que atiende a nuestros, vuestros familiares con el consentimiento de una administración incapaz de exigir, atender y defender a los que allí como en tantas otras residencias viven, cuando el personal es escaso, temporal, mal formado y mal pagado quien lo padecerá, ¿la empresa? NO, lo padecen ellos, los ancianos gente que lo ha dado todo y a los que la administración ignora y olvida. Es la administración quien ha de velar por su buena atención, es ella la que ha de exigir mínimos que garanticen un buen servicio, es ella la que ha dictar procedimientos no que eviten que se coja la COVID que también, si no que eviten que la vida en los centros no se vea alterada, sin poder relacionarse, comiendo separados o aislados en las habitaciones aun teniendo las tres vacunas, tanta inoperancia es frustrante igual que la queja que da pie al coment
Denunciar comentari Respondre