SEGRE

Pugen més del doble les infraccions comeses per patinets elèctrics a Lleida

La majoria de denúncies són per anar sense casc

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les infraccions comeses per patinets elèctrics a la ciutat de Lleida que han estat denunciades per la Guàrdia Urbana han augmentat més del doble en un any. Han passat de 255 el 2020 fins a les 590 el 2021, xifra que representa un increment de 131%. Més de la meitat de les denúncies a usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) tramitades el 2021, 317 en concret, van ser per circular sense casc, i 138 per fer-ho per llocs reservats per a vianants. El cap de la Divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana de Lleida, Antoni Salvador, alerta que "cada any hi ha més patinets a la via pública", des que van començar a irrompre amb força a Lleida el 2019, quan es van detectar 23 infraccions.

D'entre les infraccions comeses el 2021, la Guàrdia Urbana va sancionar 17 conductors de patinets elèctrics per tenir menys de 16 anys i també va imposar 17 sancions per alcoholèmies administratives a usuaris de VMP. També es van sancionar conductes com ara circular de nit sense llums o sense roba reflectant o anar més d'una persona al patinet.

El cap de la Divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana de Lleida lamenta que "molts dels infractors no coneixen la normativa, sobretot joves que no tenen cap permís ni formació i desconeixen els senyals de trànsit i no respecten els semàfors". "S'hauria de fer formació, per exemple a les escoles", proposa.

Salvador recorda que els conductors d'aquests vehicles "són vulnerables quan interactuen amb altres vehicles" i poden ser perillosos en la interacció amb els vianants. Al 2021, per exemple, es van doblar els accidents amb patinets implicats i en un d'ells, una vianant va perdre la vida. Va ser el 21 de setembre al migdia i la víctima, una dona de 78 anys, va morir al dia següent a l'Hospital Arnau de Vilanova a causa de les ferides que va patir.

El cap de la Divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana de Lleida recorda que per conduir un patinet s'ha de ser major de 16 anys, dur casc, circular per vies habilitades com els carrils bici o per carrers amb velocitat limitada a 30 quilòmetres per hora però mai per la vorera. "Rebem moltes queixes per patinets a l'Eix Comercial", explica Salvador, però és "molt complicat" enxampar-los al moment, lamenta.

D'altra banda, durant el 2021 la Guàrdia Urbana de Lleida també va posar 58 sancions a ciclistes, la majoria (33) per circular per zones de vianants o per espais on aquests vehicles tenen la circulació prohibida. Així mateix, el cos també va tramitar 21 denúncies a vianants, 9 de les quals per creuar el carrer amb el semàfor en vermell.

Un noi en patinet pel mig dels carrils per a vehicles de Rambla Ferran, sense casc.

Un noi en patinet pel mig dels carrils per a vehicles de Rambla Ferran, sense casc.ACN

tracking