SEGRE

ESNOTICIA

Tornada a l'escola sense incidents però amb 120 professors substituts per baixes

El segon trimestre escolar va començar ahir amb pocs alumnes confinats, però 120 docents de baixa, que ja han estat substituïts per Educació. La comunitat educativa està a l'expectativa de com evolucionen els contagis, per l'alta transmissibilitat de la variant òmicron i perquè només es confinaran els grups si hi ha cinc casos o més.

Una classe de Primària al col·legi Frederic Godàs de Lleida.

Una classe de Primària al col·legi Frederic Godàs de Lleida.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tornada a les aules després de les festes nadalenques va transcórrer ahir amb relativa normalitat a Lleida, malgrat que va coincidir amb el pic de contagis per Covid de la sisena onada (la setena a Lleida). Això sí, els centres educatius es mantenen a l’expectativa per com evolucionarà aquest segon trimestre quan encara circula la variant òmicron, més contagiosa, i amb canvis a les quarantenes, que només es faran si hi ha cinc o més casos a classe.

De moment, la gran majoria de directors de la capital van explicar que hi havia pocs alumnes confinats, entre un 2 i un 6 per cent. “Ha estat un dia tranquil”, “pensava que faltarien més alumnes” i “veurem com va” eren les frases més repetides pels directors consultats. La tornada a l’escola ha començat a la província amb 458 contagis de Covid entre els menors de 0 a 9 anys i amb 835 de 10 a 19 anys detectats en els últims set dies, mentre que el 58,4% dels que tenen de 12 a 15 anys estan immunitzats, el 71% té una dosi, i amb el 30% de nens de 5 a 11 anys amb una punxada.A més, el departament d’Educació va gestionar 120 nomenaments de personal docent a Lleida a causa de les baixes per la Covid, per la qual cosa una mica més del 2 per cent dels 5.572 docents de la demarcació estan de baixa.

A Catalunya, es van fer 1.517 nomenaments i divendres passat, 571. La conselleria cobrirà totes les baixes iguals o superiors a cinc dies –fins ara es cobrien les de set o més dies–. A més, si és necessari, es poden fer nomenaments excepcionals d’urgència per si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies i també hi haurà nomenaments telemàtics cada dia durant aquesta setmana i la que ve.

Alguns centres educatius també van explicar que tenien problemes al menjador, ja que falten bastants monitors.A més, el segon trimestre comença amb canvis en el protocol de les quarantenes i únicament s’aïllaran les classes en les quals hi hagi cinc casos positius o més o un 20 per cent dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un termini de set dies. La mesura ha estat acollida amb satisfacció per la majoria de pares i centres (vegeu la pàgina 4). En aquest supòsit, els que tinguin la pauta completa de vacunació o que hagin estat positius durant els últims tres mesos, estaran exempts de fer-ho i només faran quarantena els no immunitzats.

Pel que fa a Secundària es mantenen els protocols, per la qual cosa l’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que l’haurà de fer durant set dies. En aquest sentit, els pares que no estiguin vacunats i tinguin fills amb Covid podran agafar-se la baixa laboral, ja que estan obligats a confinar-se.En el moment que es detecti un positiu en una aula, la Generalitat oferirà tests als alumnes.

Es podrà fer el mateix dia en què es detecti el contagi o l’endemà a les farmàcies que s’adhereixin al programa en els casos que hi hagi a Primària, Secundària o Batxillerat, mentre que a Infantil, la prova es portarà a terme en un punt centralitzat –com el punt de vacunació a l’avinguda de les Garrigues de Lleida– o en un CAP.A més a més de la tornada al col·legi i als instituts de Secundària, també es van reprendre activitats extraescolars i els alumnes de la Universitat de Lleida (UdL), que es troben en època d’exàmens, els faran de manera presencial.

Com funcionen les quarantenes?

Els alumnes d’Educació Infantil i Primària ja no hauran de confinar-se cada vegada que es detecti un positiu a l’aula. Només serà necessari quan s’arribi a cinc contagis en un mateix grup i si són menys es consideraran casos aïllats. A més, els dies d’aïllament passen de deu a set.

I els tests?

S’oferirà una prova d’antígens gratuïta a tots els companys de classe quan es detecti un contagi. Ara bé, la novetat és que els alumnes majors de cinc anys hauran d’anar a buscar el test a la farmàcia el mateix dia o l’endemà que s’hagi informat del cas positiu. Per als alumnes d’Educació Infantil, la prova es farà al Centre d’Atenció Primària (CAP).

Què passarà quan els menors de 12 anys ja tinguin les dos dosis?

Els que estiguin vacunats no caldrà que es confinin encara que hi hagi més de quatre positius a l’aula, sempre que ells no siguin un dels encomanats. En canvi, els que no estiguin immunitzats hauran de fer els set dies de quarantena si es detecten cinc o més positius a la classe. Només els pares sense vacunar podran agafar la baixa laboral, ja que són contactes estrets.

Com es cobriran les baixes del professorat?

Es cobriran totes les que siguin iguals o superiors a cinc dies des de l’endemà que es comuniquin. Es faran nomenaments cada dia.

L'Escola de Música de Tàrrega va reprendre les extraescolars amb normalitat

L'Escola de Música de Tàrrega va reprendre les extraescolars amb normalitatLAIA PEDRÓS

tracking