SEGRE

ECONOMIA HABITATGE

Bo de 250 euros al mes en el lloguer per a joves que tinguin feina

Per als d'entre 18 i 35 anys que no guanyin més de 24.318 € anuals || També ajuts per accedir a l'habitatge en municipis de menys de 10.000 habitants

Imatge d’arxiu d’un cartell de lloguer.

Imatge d’arxiu d’un cartell de lloguer.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret per crear un bo jove d’ajuts per al lloguer a què podran optar totes les persones d’entre 18 i 35 anys amb contracte de feina i que no ingressin més de 24.318 euros anuals. Aquest import és l’equivalent a tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples, cosa que significa que podran optar a aquest bo els joves que no guanyin més de 2.026 euros al mes en dotze pagues o 1.737 en catorze pagues. L’ajuda per al lloguer d’un habitatge serà de 250 euros al mes per jove durant dos anys, de manera que, si diverses persones comparteixen pis i compleixen els requisits, cadascuna d’elles podrà sol·licitar el bo.

La concessió també està condicionada al preu dels arrendaments. Si el lloguer és d’un habitatge, l’import no podrà superar els 600 euros al mes, amb l’excepció de les zones més cares, el límit de les quals pujarà fins als 900, sempre que així ho acordi una comissió integrada pel ministeri de Transports i Agenda Urbana i la comunitat autònoma. Si el lloguer és d’una habitació, el preu màxim serà de 300 euros, encara que podrà elevar-se fins als 450 a les localitats on la comissió ho aprovi.

A més, s’haurà de tractar de la residència habitual del beneficiari.El Govern estatal calcula que aquesta mesura, per a la qual destinarà 200 milions d’euros, beneficiarà 70.000 joves i serà compatible amb altres ajuts com l’Ingrés Mínim Vital. A més, es podrà sol·licitar “d’aquí a dos mesos”, segons el Govern central, a través dels departaments d’Habitatge de les comunitats autònomes, i tindrà caràcter retroactiu des del passat 1 de gener.D’altra banda, el Consell de Ministres també va aprovar el Pla Estatal d’Accés a l’Habitatge, per al qual destinarà 1.717 milions d’euros fins al 2025 en ajuts per a la compra i el lloguer. Part d’aquests ajuts aniran destinades per als joves que lloguin o fins i tot comprin la seua vivenda permanent en municipis de menys de 10.000 habitants. Una mesura que beneficiaria tots els municipis de la província amb l’excepció de Lleida, Balaguer, Tàrrega, Mollerussa i la Seu d’Urgell. Aquests ajuts també seran compatibles amb el bo jove, però tindran com a límit el 75% de la renda arrendatícia

Sobre el bo jove, el president del col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Lleida, Josep Maria Esteve, va assenyalar que “a Lleida tindrà poca afectació, ja que bona part dels lloguers són d’estudiants, és una mesura pensada per a grans ciutats com Madrid o Barcelona on el preu del lloguer està disparat”.

“Està clar que 250 euros van molt bé per pagar el lloguer i més encara si tant jo com la meua parella ho podem demanar, ja que ens ajudarà a estalviar i no anar tanjustos a final de mes.” “A Mollerussa no hi ha gaire lloguer disponible i els preus són molt elevats, per la qual cosa crec que aquest bo ajudarà molta gent.” “No obstant, considero que seria més urgent limitar els preus dels arrendamentsque oferir ajuts, ja que en moltes ciutats són totalment inassumibles.”

Marc Ortega. Viu de lloguer a Mollerussa

“D'entrada sona bé, però en el meu cas no sé si podria acollir-m'hi. Visc amb dos persones més en un pis de Barcelona pel qual paguem 1.050 euros al mes i hauria de veure com s'aplicarà aquest bo en ciutats on el lloguer està disparadíssim.” “No obstant, crec que és una mesura temporal de només dos anys, i després què? Per això considero que s'hauria de limitar el preu de l'habitatge, ja que s'hi estàespeculant, sobretot en grans ciutats, i restringeix l'emancipació juvenil.”

Júlia Olarieta. Viu de lloguer a Barcelona

tracking