SEGRE

LLEIDA

Les baixes laborals frenen l'activitat d'un terç de pimes i l'hostaleria demana ajuts

Pimec assegura que set de cada deu han tingut empleats afectats pel virus l'últim mes || El Govern revisarà cada setmana les restriccions i no preveu retirar el certificat Covid “de forma imminent”

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les baixes laborals provocades per la sisena onada de la Covid, la setena a Lleida, han obligat una de cada tres pimes catalanes a parar la seua activitat de manera total o parcial entre el 20 de desembre i el 17 de gener, segons una enquesta de Pimec. En concret, un 30,6% de les empreses ha hagut d’aturar l’activitat parcialment, mentre que un 3,1% ho han hagut de fer completament. Per sectors, els més afectats són els de la construcció, agrícola, hostaleria i comerç.

De l’enquesta també es desprèn que el 70,5% de les empreses han tingut algun treballador de baixa i un 21,8% ha contractat més personal. A més, el 55,8% afirmen que les baixes han suposat un augment de costos i el 22,8% han tingut problemes amb la tramitació. Per aquesta raó, Pimec va criticar la “falta de previsió” i el secretari general, Josep Ginesta, va exigir una “moratòria administrativa per minimitzar les incidències”, per evitar que les empreses puguin patir “reclamacions, sancions o interessos per la demora”.

D’altra banda, la Federació d’Hostaleria de Lleida, juntament amb les de la resta de Catalunya, va denunciar que després de més de 40 dies amb l’aplicació del certificat Covid i més de 25 amb l’aforament a l’interior dels locals al 50%, unes mesures “que no han servit de res”, el Govern encara no ha obert una convocatòria d’ajuts. “Ha estat un desembre nefast”, va afirmar el president de la federació lleidatana, Josep Castellarnau, que va afegir que “la situació va empitjorar quan Salut va recomanar que no es fessin dinars d’empresa i es van anul·lar un 90%, a part de les cancel·lacions de dinars de Nadal”.Per la seua part, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va explicar que ara les restriccions es revisaran “cada setmana” en lloc de cada 14 dies i que es retiraran “sense dilació” quan les xifres de la pandèmia ho avalin. De moment, el toc de queda decau aquest divendres.

Plaja també va dir que “no està previst retirar de forma imminent el certificat Covid”, però que “esperem que el Comitè Assessor es pronunciï sobre si és útil amb l’òmicron”. Les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu van tornar ahir a batre un rècord de contagis de la Covid en les últimes hores, després que el departament de Salut en notifiqués 2.374 més, 2.003 al pla i 371 al Pirineu. A Catalunya també es va arribar a una altra xifra rècord, amb 48.307 casos, a banda de registrar-se 101 morts, cap a Lleida.

En paral·lel, els CAP de la província van atendre dilluns passat 7.034 visites per la Covid, la segona xifra més alta de tota la pandèmia. A Catalunya hi va haver 99.845 visites, també la segona més alta. D’altra banda, a Ponent van créixer els hospitalitzats fins als 118 (+5), però van baixar en dos els de l’UCI, amb 18.

Al Pirineu hi havia un ingressat menys, amb 14, i a Catalunya van augmentar fins als 2.672 (+55), dels quals 529 eren a l’UCI (+7).D’altra banda, en els centres educatius de Lleida hi havia 3.618 alumnes (+117) i 358 professors (-8) confinats i es va tancar el segon col·legi en pocs dies, la llar d’infants d’Alfarràs, després del tancament del col·legi de Tuixent. També hi havia uns altres tres grups confinats a l’escola Ciutat Jardí, a l’Institut Escola Torre Queralt i al col·legi Garona de Vielha. A Catalunya hi havia dos centres tancats més, 80 grups (+7) i 85.319 persones en quarantena (+4.506).Així mateix, el Govern i els rectors de les universitats han decidit establir mecanismes per tal de vacunar els estudiants internacionals del programa Erasmus que arribin a Catalunya amb la pauta de vacunació parcial.Mentrestant, Salut va informar que al Pirineu s’han administrat més de 125.000 vacunes. Un 74,3% de la població té la pauta completa i el 36,5% ha rebut la tercera dosi, encara que cal tenir en compte que 700 veïns s’han vacunat a Andorra.

Veuen innecessària una quarta dosi generalitzada

L’Agència Europea del Medicament considera “raonable” administrar la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 a persones immunodeprimides, però ara per ara no té “evidències” que sigui necessària en la població general. A més, avisa que administrar “múltiples dosis en intervals molt curts” pot reduir el nivell d’anticossos.

Mor una artista negacionista a l’infectar-se expressament

La cantant txeca Hanka Horka, de 57 anys, coneguda al seu país per la seua postura antivacunes, va morir diumenge per la Covid després d’haver contret deliberadament el virus per obtenir el certificat Covid. “Ella va decidir viure amb normalitat amb nosaltres i va preferir contreure la malaltia abans que vacunar-se”, va explicar el seu fill Jan Rek.

tracking