SEGRE

LLEIDA

Argimon preveu eliminar les quarantenes a l'abril i gestionar la Covid com una grip

El conseller veu una desacceleració i afectats lleus, i avança que es deixarà de comptar cas per cas

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sisena onada de Covid, la setena a Lleida, segueix en xifres rècord però desaccelerant. En el conjunt de Catalunya baixen per tercer dia consecutiu els ingressats a l’UCI, malgrat que a Lleida n’hi ha un més (19), i en aquest context Salut preveu que a l’abril el coronavirus es pugui gestionar com la grip, sense quarantenes i sense proves per a cada cas. Així ho va indicar ahir el conseller Josep Maria Argimon a RAC1, i va subratllar que si aleshores no apareix cap altra variant, la pandèmia es gestionarà “de manera diferent”.

“Si la malaltia és com ara, fonamentalment lleu, té poc interès comptar cas a cas”, va assenyalar. Va remarcar que aquests indicadors, juntament amb la cobertura vacunal (77% de la població amb pauta completa, i 39% amb dosi de reforç; 75,4% i 38,8% a Lleida), la immunització per infecció de milers de catalans (700.000 només des del 20 de desembre) i que la variant òmicron és majoritàriament lleu, dibuixen un escenari de futur “optimista” de cara a la primavera. Argimon va explicar que la idea a partir de la primavera és basar la gestió de la Covid en un sistema de vigilància reforçada, que consistirà a recollir mostres en diferents punts que abastin entre 300.000 i 500.000 persones per estimar la incidència del virus.

No obstant, va alertar que aquest hivern “ho passarem malament” perquè l’elevat nombre de contagis afecta el sistema sanitari, especialment els CAP, que segueixen desbordats, i als centres educatius. Catalunya ja ha recuperat la mobilitat nocturna després de decaure el toc de queda entre la una i les sis de la matinada, tot i que manté la resta de restriccions: tancament del lleure nocturn, limitació de reunió a 10 persones, certificat Covid i limitació d’aforaments en comerç, hostaleria, cultura, esport i cerimònies. Dilluns, la comissió delegada de la Covid del Govern valorarà quines mesures flexibilitza. El president de la Fecasarm, David López, va carregar contra Salut per no reobrir encara pubs i discoteques.

“Estem en mans d’inútils, dos anys de pandèmia, sisena onada i no hem après res”, va afirmar. L’afectació de la variant òmicron en els centres educatius està en plena expansió i a la província ja són 5.569 els alumnes confinats i 499 els docents. En total, 6.068 persones, 625 més que el dia anterior (+11,4%), segons dades d’Educació.

Hi ha deu grups aïllats, tres més que ahir, i en dos dels casos ha comportat el tancament del centre, l’escola de Tuixent-ZER Urgellet i la llar d’infants La Mainada de Menàrguens. Hi ha grups aïllats a la Llar Arrels de Cervera, les escoles Mestre Ramon Estadella i Torredeflot i Fedac de Guissona, el col·legi Ciutat Jardí i l’institut escola Torre Queralt de la ciutat de Lleida i l’escola de Sanaüja-ZER la Segarra. En els centres de tot Catalunya hi ha 131.644 confinats i 208 grups tancats.

L’explosió de contagis està comportant un increment de les baixes laborals i un 64% dels docents indiquen que no s’han cobert algunes o totes amb la celeritat que hauria estat necessària, segons una enquesta del sindicat CCOO. Així mateix, Salut va notificar 2.107 nous casos de Covid a Lleida (1.814 al pla i 293 a l’Alt Pirineu i Aran), cosa que suposa un descens respecte als 2.486 reportats el dia anterior. A Catalunya es van declarar 41.191 contagis i cap defunció. Es van registrar més de 222.000 contagis en els últims set dies, mentre que el dia 17 passat es va abastar el màxim de positius en un sol dia de l’actual onada: 45.363. El risc de rebrot en el conjunt de Catalunya va polvoritzar el rècord de tota l’epidèmia assolint els 6.198 punts, encara que a Lleida és una mica menor, malgrat que supera els cinc mil.

La velocitat de transmissió del virus roman estable. Els ingressos per Covid descendeixen en sis als hospitals de la regió sanitària de Lleida (109), però les UCI compten amb un pacient més (19). Al Pirineu augmenten en 4 els hospitalitzats, fins als 15.

A tot Catalunya hi ha 6 ingressats més (2.709), però 2 crítics menys (500).

Canvis en les extraescolars

El Govern limita les quarantenes en cas de positiu en un grup d’activitats extraescolars d’alt risc als nens no immunitzats que no tinguin la pauta completa o no hagin passat la Covid en els últims tres mesos. S’aplica a activitats amb contacte físic estret continu com el bàsquet, l’hoquei, els castellers o el cant.

Danys cardíacs per la Covid

Els pacients que pateixen danys cardíacs durant la Covid-19 tenen més probabilitats de tornar a estar ingressats a l’hospital o de morir, segons un estudi liderat per investigadors de l’Hospital del Mar, Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV).

Gairebé 2 milions de dosis de record

Més de 19,1 milions d’espanyols ja compten amb la dosi de record de la vacuna contra la Covid-19, segons el ministeri de Sanitat. Així mateix, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar ahir estendre l’ús d’una dosi reduïda de la vacuna de Pfizer-BioNTech per a nens de 5 a 11 anys.

Estalvi gràcies a les vacunes

Les vacunes contra el coronavirus haurien estalviat a la sanitat catalana 227 milions per un menor número d’encomanats i hospitalitzats, segons un estudi de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l’ICS i el Centre de Recerca en Economia de la Salut de la UPF.

tracking