SEGRE

Sanitat retarda ara la tercera dosi als cinc mesos de passar la covid

Els infants que encara no hagin rebut cap punxada se’ls administrarà una única injecció a les vuit setmanes del contagi

El punt de vacunació de Lleida situat a l'avinguda Garrigues.

El punt de vacunació de Lleida situat a l'avinguda Garrigues.Ramon Luz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els adults vacunats que s’hagin infectat de coronavirus hauran d’esperar cinc mesos des que superen la covid per posar-se la tercera dosi, mentre que als nens que encara no hagin rebut cap punxada se’ls administrarà una única injecció a les vuit setmanes del contagi i no a la quarta. És la nova recomanació de la Comissió de Salut Pública, que el passat 5 de gener va reduir a quatre setmanes el termini de temps que havia de passar entre la infecció i la punxada de record per als adults amb la pauta completa, decisió que, des d’aleshores, ha estat àmpliament qüestionada pels experts, especialment immunòlegs, que ho troben un "absurd immunològic".

Ara, el consell dels directors generals del Ministeri de Sanitat i de les comunitats és que transcorrin cinc mesos entre infecció i reforç. "L’evidència actual mostra que el fet de tenir una infecció per SARS-CoV-2 després de tenir la pauta completa de primovacunació fa que es desenvolupi una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus, en comparació amb la resposta immune observada en persones que només van patir infecció o que només van rebre dos dosis," ha explicat el Ministeri de Sanitat en informar de la decisió.

A més, els contagis per òmicron "augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics diferents de la proteïna S en comparació amb les infeccions després de vacunació causades per la variant delta, el que implica una ampliació de la immunitat." Per això, en les persones amb pauta completa que passen la infecció simptomàtica o asimptomàtica, el temps que ha de passar des del diagnòstic positiu fins el record "serà d’un mínim de 4 setmanes", si bé "es recomana la seua administració als 5 mesos després del diagnòstic de la infecció".

De moment, per als que no s’han infectat, la planificació de la tercera dosi queda igual: als cinc mesos de la segona dosi per a aquells que van ser vacunats amb ARNm i tres per als quals van rebre AstraZeneca o Janssen.

ELS infants infectats, NOMÉS UNA DOSI A LES 8 SETMANES

En el cas dels nens de 5 a 11 anys, l’aconsellable ara és que aquells que encara no han rebut cap dosi se’n posin només una a partir de les 8 setmanes després del diagnòstic de la infecció. Si la infecció es diagnostica després de la primera dosi, s’administrarà la segona a partir de les 8 setmanes després del diagnòstic de la infecció, mantenint sempre l’interval de 8 setmanes que s’ha establert entre punxades per a ells a diferència dels 21 dies marcats per als adults.

És a dir, hauran d’haver passat no només 8 setmanes des de la primera injecció, sinó també des del diagnòstic: els primers nens que van començar a vacunar-se el 15 de desembre han de rebre la segona la primera setmana de febrer, però si s'infecten ara hauran d’esperar els dos mesos des del positiu. D’aquesta forma, també per als petits s’ha canviat l’interval: l’actualització número 10, del 27 de desembre, va fixar que la població infantil entre 5 i 11 anys amb antecedent d’infecció, independentment de la data de confirmació, es posés una sola dosi a partir de les 4 setmanes després del diagnòstic o data d’inici de símptomes.

Si el contagi venia després d’haver rebut la primera dosi, havien de completar la pauta amb una segona dosi després de la recuperació i quan hagin transcorregut 4 setmanes de la infecció, mantenint també l’interval de 8 setmanes respecte a la primera dosi. Però amb aquest canvi, aquell interval es retarda a les vuit setmanes del contagi en ambdós casos.

tracking