SEGRE

JUSTÍCIA SERVEIS PENITENCIARIS

La presó de Lleida es posa al dia

Justícia adequa espais per a salut mental i preveu renovar el mobiliari de les cel·les de la presó de Lleida || És una de les més antigues de Catalunya

Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Ponent.

Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Justícia informa que s’han dut a terme en els últims anys diferents reformes i serveis de millora al Centre Penitenciari Ponent, un dels més antics de Catalunya. De fet, assenyala que la part més vella de la presó lleidatana té 67 anys i la més recent, 37. En una resposta parlamentària, la conselleria afirma que actualment hi ha diferents actuacions en marxa, com un estudi previ de plans d’arquitectura i instal·lacions; una inspecció tècnica d’edificis i certificació d’eficiència energètica; un informe estructural de patologies i la redacció del projecte per a obres de reparació, adequació i millora del mòdul residencial 11, així com per dotar d’interfonia totes les cel·les.

També assenyala que es treballa en l’actuació dels sistemes de protecció contra incendis, l’adequació d’espais per a la unitat de salut mental i la substitució de la xarxa primària de distribució d’aigua, un circuit tancat de televisió i obres de millora per a la instal·lació de càmeres a les sales de registres i cel·les de contenció, entre d’altres. Justícia explica que d’aquí a unes setmanes està previst l’inici de les obres per a l’adequació de la instal·lació elèctrica de baixa tensió, la instal·lació d’un grup d’electrògens per al subministrament d’emergència i la substitució de l’enllumenat exterior del centre. El pla d’inversions de Ponent preveu també una actuació de renovació del mobiliari de les cel·les.

Pel que fa a la detecció de xinxes, que van denunciar els sindicats, la conselleria assenyala que s’ha trobat algun focus localitzat i que tampoc hi ha plaga de rates i insectes actualment. El 2021 es van fer sis intervencions d’erradicació de rosegadors i aquest any s’ha posat en marxa un nou sistema d’intervenció i detecció de plagues.Val a recordar que a finals de l’any passat, UGT va demanar el tancament del Centre Penitenciari Ponent i la construcció d’un nou centre “que sigui sostenible, segur i capaç de poder aplicar l’article 25,2 de la Constitució, que parla clarament de la rehabilitació dels interns”. “Per responsabilitat social i política, demanem que es construeixi un centre penitenciari del segle XXI”, va assenyalar el líder d’UGT, José Luis Aguilà.

El CSIF denuncia que el penal “cau literalment a trossos”

Els sindicats de treballadors penitenciaris de Lleida s’han mobilitzat per denunciar la falta de reformes a les instal·lacions de la presó i evidenciar la “insalubritat” al centre penitenciari. La setmana passada, el sindicat CSIF va assenyalar que “la presó lleidatana cau, literalment, a trossos. Hi ha banys i dutxes impossibles d’utilitzar per les humitats, espais inhabitables, canonades trencades, entre d’altres, i plagues persistents” de xinxes, paneroles, rates i coloms. A més, va recordar que quan es va tancar la presó Model de Barcelona es va assignar un pressupost de 3,5 milions per a Lleida que “mai van arribar”. El sindicat va denunciar que el centre penitenciari de Ponent concentra el 88% de les hores extres que s’han fet a les presons catalanes, així com l’augment de les agressions a funcionaris. “Treballar a Ponent és una tortura”, va assegurar el sindicat.

tracking