SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Interior va perjudicar una firma de Lleida en una adjudicació irregular

Rodi va denunciar el contracte de manteniment dels camions de Bombers i un tribunal li va donar la raó || L'empresa beneficiada està implicada en un escàndol

El conseller Elena, ahir a la comissió d’Interior del Parlament.

El conseller Elena, ahir a la comissió d’Interior del Parlament.MARTA SIERRA/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va anul·lar el juny del 2018 un contracte de manteniment dels camions dels Bombers de la Generalitat amb l’empresa sevillana Grupo Iturri després de la impugnació de l’adjudicació que va fer el seu rival, la lleidatana Rodi Metro S.L., segons va publicar ahir La Vanguardia i van confirmar fonts de l’empresa a aquest diari. El dictamen del tribunal va assenyalar que l’empresa guanyadora del concurs, Iturri, coneixia aspectes sobre la valoració de l’oferta que la van posar en situació d’avantatge, per la qual cosa es va anul·lar el procediment. Tanmateix, al contrari del que és habitual i com va sol·licitar l’empresa lleidatana, no es va atorgar a Rodi l’adjudicació, sinó que el tribunal va dictaminar que es tornés a iniciar el procés.

Finalment es va optar per un procediment negociat sense publicitat perquè la conselleria d’Interior considerava que l’adjudicació era urgent perquè faltaven dos setmanes per a l’inici de la campanya forestal. El contracte va acabar recaient novament en Iturri, l’única oferta, ja que Rodi va optar per no presentar-se de nou al concurs a l’assenyalar que les condicions no havien canviat. “Davant del desgast que va suposar el litigi amb l’Administració i veure que no havien canviat els interlocutors, vam optar per no presentar-nos perquè sabíem que perdríem.

No tenia sentit”, van assenyalar a La Vanguardia fonts de l’empresa lleidatana, que van confirmar que van denunciar-ho al sospitar irregularitats.El Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona ha imputat set alts càrrecs dels Bombers per un cas de suposada corrupció als contractes de manteniment dels camions. En la investigació, els Mossos van trobar factures duplicades o triplicades i indicis de comissions de fins a un 2%. Entre els investigats hi ha l’actual director dels Bombers, Joan Delort, i el seu antecessor, Manel Pardo, que estan citats a declarar aquest divendres.

“Les males praxis es produïen des de feia molts anys”

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va garantir ahir que van treballar per “corregir des del minut zero” les presumptes irregularitats en contractes de manteniment de camions dels Bombers i va dir que les “males praxis” sembla que “feia molts anys que funcionaven”. Durant una comissió celebrada ahir al Parlament, va recordar que van iniciar els tràmits per a la resolució del contracte i van impulsar una nova licitació, van canviar contractacions i van iniciar canvis de “procediments interns que, en part, eren causa de les circumstàncies judicialitzades”. El conseller va avançar la compareixença a la cambra catalana del secretari general del departament d’Interior, Oriol Amorós, per explicar els canvis que s’han dut a terme en els Bombers.

tracking