SEGRE

LLEIDA

La UE avala la pastilla de Pfizer per a la Covid, que redueix els ingressos i morts en un 90%

Creixen els ingressats a Lleida, amb deu de menys de 30 anys, però els contagis es frenen || Tendència a la baixa de les proves positives i la velocitat del virus i l'augment de casos és inferior a l'1 per cent

Ahir va ser l’últim dia en què els restaurants havien de demanar el certificat Covid.

Ahir va ser l’últim dia en què els restaurants havien de demanar el certificat Covid.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar ahir l’ús a la Unió Europea de la píndola de Pfizer per tractar la Covid, el primer antiviral oral a la UE contra el coronavirus. L’EMA recomana l’ús d’aquest medicament, anomenat Paxlovid, en adults que no requereixin oxigen, però que tinguin risc de desenvolupar la malaltia amb un pronòstic greu. L’antiviral redueix el risc d’hospitalització o mort en un 89% (als tres dies de l’inici dels símptomes) i en un 88% (als cinc dies) en comparació amb el placebo.

D’altra banda, el nombre d’ingressats per la Covid a la regió sanitària de Lleida va augmentar ahir en 14, i es va arribar als 133 hospitalitzats. I és que davant del gran nombre de contagis entre tots els grups d’edat, hi ha més possibilitats que alguns ingressin i, segons Salut, ahir hi havia 10 persones de menys de trenta anys hospitalitzades a Ponent. D’aquestes, quatre tenien entre 0 i 9 anys; tres entre 10 i 19 anys, i tres més, entre 20 i 29 anys, encara que cap d’elles no és a l’UCI, on hi havia 22 persones, una més.

Al Pirineu, la xifra es mantenia en 15 ingressats, tots majors de 60 anys. Quant a la pandèmia, fa uns dies que a la província de Lleida l’augment de contagis diaris és inferior a l’1 per cent, tenint en compte que en aquesta onada han arribat a créixer en un 15 per cent. El percentatge de proves positives ha baixat des de Nadal del 26% al 21% a Ponent i del 30% al 16 per cent al Pirineu, i la velocitat de contagi s’atansa a l’1 al pla i ja és del 0,98 al Pirineu.

Per la seua part, la incidència a Espanya va tornar a baixar en 55 punts i l’OMS creu que Europa s’atansa a una fase de control. Amb tot, Salut va notificar 34.047 casos més a Catalunya, 1.949 a Lleida, i 51 defuncions, dos a la província. Hi havia 2.928 hospitalitzats a Catalunya (+66), però 27 persones crítiques menys, amb 468, ja que s’ha deixat de computar les persones amb Covid però que són a l’UCI per una altra causa.

La Segarra és la comarca catalana amb la incidència més elevada.

Les residències, “sorpreses” amb la fi del passi CovidLa presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA), Cinta Pascual, es va mostrar ahir “sorpresa” davant l’eliminació de l’ús obligatori del certificat Covid a les residències a partir d’avui, que també afecta la restauració i gimnasos. “Es produeix en un moment molt complicat i ens sorprèn perquè hi ha moltes residències roges i taronges [740 a Catalunya i 45 a Lleida] i no han flexibilitzat els procediments interns”, va assenyalar.

Va afegir que “treballem amb la sectorització i la intensitat de la feina és tremenda, agreujada perquè tenim moltes baixes”. Per la seua banda, el cap d’Epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que l’aixecament de les restriccions pot comportar més contagis, però no veu un “greu perill sanitari”. Així mateix, Salut no descarta la utilització del certificat Covid en la reobertura de l’oci nocturn.

Tercera dosi per a tots els majors de 18 anysLes persones d’entre 18 i 29 anys ja poden demanar cita per a la tercera dosi de la Covid si han passat cinc mesos des de la segona. El departament de Salut ja va obrir la setmana passada el calendari de cites per a aquest grup d’edat, però per a grans dependents i cuidadors de persones grans. Les persones que s’han infectat han d’esperar quatre setmanes per a la tercera dosi, encara que Sanitat recomana que transcorrin almenys cinc mesos.

Baixen els casos i els confinats als col·legisEls centres de Lleida tenien ahir 390 alumnes menys confinats, amb 4.884, i Educació preveu “canvis en les mesures als col·legis, com la realització de tests, en les pròximes setmanes” i va destacar que els casos van a la baixa. També ha ajornat les proves de nivell de quart d’ESO. Així mateix, el TSJC dona fins dimarts al Govern per respondre a un recurs de famílies contra els protocols a les escoles, com que els alumnes no vacunats facin quarantena.

Sanitat crida a la tranquil·litat amb la nova òmicronLa ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir ahir que la nova subvariant d’òmicron té un comportament “similar” a l’original. “Ho dic amb tota la prudència perquè encara està sent objecte de valoració” i és una subvariant “incipient”, va assenyalar. El departament de Salut ja ha confirmat dos casos a Catalunya i Darias va explicar que aquesta subvariant (BA.2) és principalment a Dinamarca, a l’Índia i Suècia, encara que s’ha detectat en més de quaranta països.

tracking