SEGRE

Pueyo insta l'oposició a deixar de banda "interessos partidistes" per cercar "consensos"

El ple de la Paeria ha aprovat rescindir el conveni amb el Lleida Esportiu

Moment d'una de les votacions del ple de la Paeria d'aquest divendres.

Moment d'una de les votacions del ple de la Paeria d'aquest divendres.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que "la majoria dels ciutadans han interpretat el que ha passat a la Paeria en el darrer mes com una mena de joc de cadires, com l'oportunitat que legítimament alguns volien aconseguir per la porta del darrera, allò que no els van atorgar les urnes en les eleccions del 2019". Amb l'aprovació inicial dels comptes, ha dit que s'obre una nova etapa i ha estès la mà a l'oposició per deixar de banda "interessos partidistes" i cercar "consensos" en benefici de la ciutat.

Pueyo ha dit que "l'essencial no és conservar l'alcaldia a qualsevol preu si no que passin coses en positiu per a la ciutat". "Per això, vaig assumir el risc de perdre l'alcaldia en l'intent d'aprovar un pressupost expansiu per a Lleida", ha dit. Després que no superés la qüestió de confiança a què va decidir sotmetre's, vinculada a l'aprovació del pressupost municipal per al 2022, "es va obrir un període de 30 dies perquè algú pogués intentar tirar endavant una moció de censura". "I, avui som aquí amb els pressupostos aprovats inicialment", ha remarcat.

L'alcalde de Lleida ha informat que aquest matí ha signat l'edicte per publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el projecte de pressupost per al 2022, que es publicarà dilluns i s'iniciarà el tràmit d'exposició pública durant quinze dies hàbils. "Hem perdut massa temps, gairebé dos mesos, i no volem perdre ni un minut més", ha indicat l'alcalde. "Són els pressupostos que han de permetre tirar endavant les transformacions que la ciutat necessita i són l'eina que ens ha de permetre agafar impuls i fer avançar la ciutat i dibuixar la Lleida del 2030", ha remarcat.

Miquel Pueyo ha dit que "la majoria de ciutadans han interpretat el que ha passat a la Paeria en el darrer mes com una mena de joc de cadires, com l'oportunitat que legítimament alguns volien aconseguir per la porta del darrera, allò que no els van atorgar les urnes en les eleccions del 2019". "El que ha passat no ha estat a l'alçada del que Lleida necessita i els lleidatans han de saber que haver portat la ciutat al bloqueig ha suposat, per exemple, no haver pogut portar concertar encara el préstec de cofinançament de 5 milions d'euros de les actuacions dels fons Next Generation i això perjudica a la ciutat", ha exposat.

A partir d'ara, Pueyo ha dit que s'obre una nova etapa en la qual ha convidat els grups i regidors "a participar en el marc del diàleg i de la concertació". "M'asseuré com sempre he fet, però si cal amb més intensitat, amb tots per buscar consensos i acords. "Siguem capaços de pensar més en la ciutat i menys en els nostres interessos partidistes o ambicions personals", ha afegit l'alcalde de Lleida. "La ciutat, els seus diversos col·lectius i sectors ens demanen responsabilitat, capacitat de concertació i una inversió àmplia i ambiciosa de fons públics", ja siguin de la Paeria o de la resta d'administracions, ha afegit.

El portaveu del grup del PP, Xavi Palau, ha afirmat que després que Pueyo perdés la qüestió de confiança "s'ha produït un doble fracàs". Per una banda, perquè "s'ha evidenciat la debilitat" del govern d'ERC i JxCat, i de l'altra perquè els grups i regidors de l'oposició han estat incapaços d'assolir un acord per configurar un govern alternatiu. Palau ha dit que "s'obre una nova etapa" en què caldrà "molta generositat" del govern a l'hora de buscar consensos per tirar endavant la ciutat i superar la crisi derivada de la pandèmia.

Rescissió del conveni amb el Lleida Esportiu

El Ple d'aquest divendres ha ratificat la rescissió del conveni de l'Ajuntament de Lleida amb el Lleida Esportiu per a la cessió del Camp d'Esports i el camp de futbol annex. La decisió, aprovada per unanimitat, s'ha pres arran de l'expedient obert per la Paeria pels reiterats incompliments del conveni per part de l'entitat. Amb la resolució de l'acord entre ambdues parts, que ha rebut el suport de tots els grups i regidors o adscrits, el Lleida Esportiu disposarà d'un mes per retornar aquestes instal·lacions de titularitat municipal.

Davant l'anunci de l'acord entre els germans Esteve i Luis Pereira perquè l'equip que encapçala aquest empresari gallec assumeixi la gestió de l'entitat, des del govern de la Paeria han indicat que es reuniran amb els nous gestors i han garantit que, en cas que s'acordi signar un nou conveni que permeti al Lleida Esportiu continuar fent ús del Camp d'Esports, s'establiran mecanismes de control necessaris i es vetllarà perquè no es puguin repetir els incompliments que s'han detectat en la darrera etapa de l'entitat esportiva.

Suport a Sergi Talamonte

En començar el Ple, Miquel Pueyo ha expressat la seva solidaritat amb el regidor del Comú de Lleida, Sergi, Talamonte, que ha estat darrerament víctima d'una sèrie d'escarnis, actes que l'alcalde de Lleida ha condemnat i qualificat de "violència ritualitzada" i d'"atemptats a la convivència". Durant el transcurs de la sessió, altres regidors del govern i de l'oposició també han traslladat el suport al regidor del Comú. Talamonte ha agraït les mostres de suport rebudes i ha dit que, "amb el màxim respecte al dret a la protesta i al dret a la manifestació ciutadana, l'àmbit familiar és una línia que no s'hauria de creuar mai".

Equipament comunitari de Pardinyes

El portaveu del PP ha emplaçat Pueyo i el govern a buscar una "solució consensuada" en relació amb l'equipament comunitari que preveu ubicar a Pardinyes. En aquest sentit, Pueyo ha expressat el compromís per fer "tot el possible per desescalar una situació que ens pot portar a efectes secundaris com l'escarni que ha patit Talamonte i la seva família". L'alcalde ha anunciat que des del govern adoptaran una sèrie de mesures i que, en breu, convocarà una reunió amb tots els regidors per conèixer l'opinió de cadascun d'ells. Així mateix, s'ha mostrat disposat a escoltar i negociar amb entitats, institucions i amb conjunt de forces polítiques de la ciutat, encara que no tinguin representació a la Paeria.

Rebuig a línies d'alta tensió no soterrades

Altrament, el Ple corresponent al mes de gener ha aprovat, per 25 vots a favor i l'abstenció de dos regidors no adscrits, dues mocions per defensar la preservació dels valors paisatgístics i ambientals de l'Horta de Lleida i rebutjar, així, la construcció de noves línies elèctriques d'alta tensió aèries per evacuar l'energia generada per parcs fototònics projectats en municipis propers que discorrerien pel terme de Lleida. El text presentat per ERC i JxCat reclama el soterrament d'aquestes noves línies per evitar que "malmetin el territori" i "suposin un greuge paisatgístic" i per a l'activitat agropecuària de l'Horta. Així mateix, reclama que el traçat d'aquestes línies aprofiti el d'infraestructures ja existents.

La moció del PP es refereix només a la línia de molt alta tensió per evacuar l'electricitat de nou parcs fotovoltaics projectats a Alcarràs i insta les administracions competents a emprendre les accions legals necessàries per evitar que aquesta línia travessi en format aeri l'Horta. Ambdues mocions coincideixen en emplaçar el Govern a elaborar un Pla director d'energies renovables, que defineixi el model energètic i ordeni la implantació d'instal·lacions d'aquestes característiques.

En la moció d'ERC i JxCAT, s'assenyala que l'Ajuntament de Lleida no s'oposa a les energies renovables ni a la transició energètica però s'oposa a l'impacte que aquestes noves línies d'alta i molt alta tensió puguin generar a l'Horta. A la vegada, insta els governs català i espanyol a afavorir el desplegament de projectes de renovables de producció de proximitat, potenciant especialment l'autoconsum, i que tinguin en compte els interessos de tots els territoris i agents implicats i que protegeixin les zones naturals, agrícoles i els espais forestals.

De la mateixa manera, el Ple ha donat llum verda a la moció presentada per la regidora no adscrita Maria Burrel que insta la Paeria a "preservar i dignificar" els parcs infantils de la ciutat davant "l'estat de deteriorament" que pateixen, fent-los més segurs i mantenint-los més nets. El text emplaça la Paeria a fer una diagnosi de l'estat d'aquestes instal·lacions i, a partir d'aquest estudi, establir un pla de manteniment dels parcs infantils.

Bonificacions en l'IBI

La sessió també ha avalat els expedients de bonificacions del 90% en l'Impost de Béns i Immobles (IBI) sobre els contractes de lloguer d'habitatges socials. D'altra banda, ha donat el vistiplau a la pujada de les tarifes del servei d'auto-taxi a la ciutat. L'acord arriba després que la Comissió de Preus de Catalunya aprovés un augment mitjà de tarifes del 2,8% per al 2022 i que la proposta de les associacions Lo Teu Taxi de Lleida i Tele Radio Taxi Lleida hagi obtingut un dictamen favorable dels departaments de Concessions i de Mobilitat de l'Ajuntament. El Ple també ha aprovat el conveni de finançament d'inversions a la duana d'Edullesa, amb el qual es prorroga l'existent fins al 2026.

Durant la sessió, també s'han aprovat les bases reguladores de la Mostra d'arts escèniques Josep Fonollosa, 'FONO', i la desafectació del servei públic de nou vehicles del servei municipal de neteja viària i de recollida de residus. Així mateix, s'ha donat compte al Ple de l'informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya referent al compte general de l'Ajuntament de Lleida de l'exercici 2019.

tracking