SEGRE

LLEIDA

La setena onada a Lleida ja remet

Els casos baixen des de principis de setmana, com a Catalunya i Espanya, on Sanitat diu que “s'ha doblegat la corba” || La nova subvariant és més contagiosa però la dosi de reforç és eficaç

L’interior dels restaurants pot tenir un aforament del 100%.

L’interior dels restaurants pot tenir un aforament del 100%.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot apunta que la setena onada de la Covid a Lleida –la sisena a la resta del territori– està baixant, després que el nombre de nous contagis notificats pel departament de Salut estigui baixant des de dimarts, tot i que encara falta que es consolidin les dades, que de moment són provisionals. Així, dimarts, Salut va informar de 2.471 casos més a la província, 2.273 dimecres, 1.949 dijous i 1.704 ahir, una baixada que també es produeix a Catalunya. A més, indicadors com el percentatge de proves positives i la velocitat de contagi del virus (Rt) porten dies en descens i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar que “totes les dades apunten que hem doblegat la corba” de la incidència de la Covid, que va tornar a baixar per cinquè dia consecutiu a Espanya fins als 3.078 casos (-62) per 100.000 habitants.

“Dia a dia es consolida la baixada de casos”, va assenyalar, encara que va apel·lar a la prudència respecte al final de l’onada. Va reiterar que la variant òmicron és “menys virulenta”. Aquesta millora es nota en els centres educatius, on continuen desconfinant-se desenes d’alumnes.

A Lleida, ahir eren 239 menys, tot i que encara estaven aïllats 4.645 i 559 docents. A Catalunya hi havia 87.540 estudiants (-10.645) i 8.119 docents (-451) confinats. Educació va informar del tancament de la llar d’infants El Niu de la Granja d’Escarp.

Als hospitals del pla hi havia 131 d’ingressats (-2), 20 (-2) a l’UCI. Salut va informar que un dels crítics tenia de 0 a 9 anys. Al Pirineu hi havia 17 hospitalitzats (+2) i a Catalunya, 2.949 (+21), amb 470 a l’UCI (+2). Es van notificar 252 morts a Catalunya, un al Pirineu.

D’altra banda, la nova subvariant d’òmicron (anomenada sigil·losa) sembla ser més contagiosa, segons les autoritats sanitàries del Regne Unit, encara que van constatar que la dosi de reforç de la vacuna continua sent un escut eficaç. A Catalunya se n’han detectat dos casos. Per una altra banda, Fiscalia avala que el TSJC admeti a tràmit una querella contra l’exconsellera Alba Vergés pel presumpte retard de Salut al vacunar els agents de la Guàrdia Civil.

Primer dia sense restriccions i sense el certificat Covid a Catalunya

Totes les restriccions per frenar la Covid com el límit d’aforaments, un màxim de deu persones en reunions i l’ús obligatori del certificat Covid en restaurants, gimnasos i residències van decaure la mitjanit de dijous a divendres, encara que segueix tancat l’oci nocturn.

Respecte a les residències, el Govern va informar que els visitants hauran de continuar presentant una declaració responsable, en la qual s’afirma que no s’ha presentat símptomes relacionats amb la Covid en els últims 14 dies. Durant les visites serà necessari l’ús de la mascareta i la distància, però es recomana als no vacunats que es facin un test previ.

Set infermeres de baixa i només una substituta al CAP de la Bordeta

Al centre d’atenció primària (CAP) Bordeta-Magraners hi ha set infermeres i auxiliars de baixa per la Covid de les 16 que té el centre i el departament de Salut només ha cobert una baixa amb una auxiliar de substituta, segons va explicar a RAC1 la infermera de l’ambulatori i presidenta de la junta de personal de l’Atenció Primària a Lleida Sandra Maria. “El desgast que comporta és molt gran i, per molt que intentis donar el 100%, no és suficient”, lamenta. “El centre està obert al 100% i no hi ha cap pla de contingència que ens ajudi”, assegura, i afegeix que el departament els diu que no hi ha infermeres disponibles per cobrir les baixes, per la qual cosa les que queden es veuen obligades a assumir molta més feina i jornades maratonianes, fins i tot de 8.00 a 20.00 hores.

Argimon ratifica l’obertura de pubs l’11 de febrer sense passaport Covid

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat partidari que els locals d’oci nocturn reobrin l’11 de febrer, una data que ja es va posar sobre la taula en una reunió amb el sector aquest dimarts. En una entrevista a l’ACN, Argimon va explicar que “és un sector que ha estat molt castigat i penso que hem d’anar obrint tots els entorns”. El conseller creu que després de l’eliminació del certificat Covid, tampoc s’hauria de mantenir a les discoteques.

“Si acabem decidint que aquesta capa de seguretat [el certificat] amb l’òmicron ja no ho és tanta, no ho serà ni per a l’oci nocturn ni la restauració ni els gimnasos.” Així mateix, la patronal de l’oci nocturn Fecasarm ha tornat a demanar al TSJC poder reobrir immediatament per evitar botellons després del final del toc de queda.

tracking