SEGRE

HOSPITALS SERVEIS

Denuncien que Urgències de Salut Mental ha tingut pacients al passadís durant 7 dies

Els sindicats Metges de Catalunya, Satse i CCOO exigeixen solucionar els “col·lapses” periòdics en aquesta unitat del Santa Maria || Diuen que s'han acumulat fins a 11 usuaris quan la capacitat és de 5

Imatge d’un dels edificis de Salut Mental de l’hospital Santa Maria.

Imatge d’un dels edificis de Salut Mental de l’hospital Santa Maria.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sindicats majoritaris del comitè d’empresa de l’hospital Santa Maria, Metges de Catalunya, Satse i CCOO, van denunciar ahir que durant més de set dies i fins dimarts passat, el servei d’Urgències de Salut Mental ha tingut una acumulació de pacients al passadís. Hi ha espai per a cinc usuaris però afirmen que se n’han arribat a acumular onze, un “col·lapse” que es repeteix “sovint”. “És inadmissible tenir pacients al passadís durant més de set dies, sense espai ni les mínimes condicions d’intimitat i higiene per ser atesos com es mereixen”, van manifestar els representants dels treballadors.

Des de la gerència de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Santa Maria, van afirmar que es necessita més personal i espai per donar resposta “als pics d’afluència”, però que “en cap cas no s’han donat situacions d’usuaris amb set dies a Urgències i tampoc no s’han distribuït pacients en espais alternatius”.La representant de CCOO, Helena Motos, va explicar que “ahir [dimarts] hi havia cinc persones al passadís, fet que ocorre sovint, per la qual cosa cal trobar una solució ni que sigui temporal per evitar que això torni a passar.” Va assegurar que un mateix pacient ha estat “entre cinc i sis dies a Urgències”.

Els sindicats van afirmar que “és una vergonya sent la salut mental un dels eixos principals del departament de Salut i GSS, que no s’hagi previst una solució, tot i que sigui provisional”, ja que hi ha un projecte per ampliar i millorar el servei amb un nou edifici. En aquest sentit, el representant de Metges de Catalunya, Santiago Miguelsanz, va dir que “els que són al capdavant entenen de construccions, però no de sanitat”. “No hi ha solucions i només llancen pilotes fora”, va afirmar, i va afegir que tampoc no s’han cobert dos baixes de psiquiatres.

Des de Satse, Cristina Fontova va lamentar que “sempre hi ha excuses i si no és la pandèmia és que el personal està de vacances”. Els tres sindicats també van denunciar que “fins que no vam registrar un escrit a la gerència, aquesta no va prendre mesures amb el reforç de professionals i la distribució de pacients”. Van afirmar que ahir ja no hi havia ningú als passadissos.

Així mateix, van denunciar que “no és acceptable que per part de la gerència es responsabilitzi el nou cap de Salut Mental, quan és de la gerència i la direcció del centre” i van demanar el seu cessament.

L’hospital assegura que ja hi ha més personal i que preveu més espai

La gerència de GSS va explicar ahir que “el servei d’urgències de Salut Mental es va reforçar amb personal l’any 2021 davant dels increments de visites i es va habilitar un nou box”, malgrat que aquestes actuacions “continuen sent insuficients als pics d’afluència”. Per aquest motiu, va afegir que “s’està treballant en un projecte de reforma amb més profunditat que permeti guanyar espais de boxes”.

GSS també va assenyalar que “la pandèmia ha generat algunes baixes entre els serveis” i que les de metges “han estat impossibles de cobrir per la falta de psiquiatres”. Tot i així, va subratllar que la falta de personal “s’ha assumit per part de la resta del servei” i que es manté la capacitat d’atenció quan està ple de pacients. Va manifestar que “en casos de gran pressió, el que s’emfatitza és la capacitat d’ingrés en el servei i actualment [ahir] es troba amb 5 usuaris a Urgències pendents d’ingrés aviat”.

tracking