SEGRE

LLEIDA

Enquesta de la UdL a veïns del Segrià sobre l'impacte de la Covid

La facultat d'Infermeria, per identificar les necessitats que els ha generat i donar-los instruments de prevenció || En el marc del projecte IlerCOVID

Imatge d’arxiu de pacients davant el CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà.

Imatge d’arxiu de pacients davant el CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les docents de la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL Judith Roca, Laia Selva, M. Teresa Botigué i la doctoranda Carla Camí han iniciat l’estudi Educació per a la salut: un instrument formatiu per a la prevenció de la Covid-19, que té com a objectiu conèixer l’impacte emocional de la pandèmia a la població del Segrià i identificar les necessitats que li ha generat per donar-li instruments per gestionar la seua salut en una altra situació semblant o en general. Per fer-ho, amb l’ajuda de consell comarcal i els ajuntaments, han començat a difondre un qüestionari de 34 preguntes que ja han contestat de forma anònima més de 1.300 persones.

S’hi demanen qüestions com quines mesures considera importants per reduir el contagi, quantes vegades al dia es renten les mans, d’on han rebut més informació sobre la Covid i quina font veuen més fiable, si s’han vacunat, per què i si ha tingut impacte negatiu en la seua salut, si han sentit angoixa, insomni o estrès durant la pandèmia. També com ha gestionat les emocions, com s’ha adaptat a la pandèmia i si creuen que els ha aportat algun aprenentatge positiu. També inclou qüestions sobre hàbits alimentaris (quantes vegades a la setmana mengen carn roja o llegums, per exemple) o de salut (si fan esport o fumen).

Judith Roca, que també és la degana d’Infermeria, va indicar que mantindran actives les enquestes quinze dies més i després organitzaran “grups focals”, la qual cosa representa reunir població dels municipis del Segrià per conèixer les seues vivències respecte amb la Covid-19.

També tenen previstes trenta-vuit xarrades a totes les localitats de la comarca i algunes a la capital.L’estudi compta amb el finançament de la convocatòria Pandèmies 2020 de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaria i de Recerca (Agaur) i es durà a terme durant divuit mesos. Forma part del projecte d’investigació multidisciplinària IlerCOVID, que està dividit en diferents àmbits. En concret, l’àrea de Comunicació Científica busca transferir a la societat del Segrià la investigació desenvolupada a la UdL, Agrotecnio i l’IRBLleida durant la pandèmia mentre que el grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada investiga utilitzar plantes d’arròs modificades genèticament per crear una vacuna i un kit de diagnòstic de la Covid.

Així mateix, l’àrea d’Intel·ligència Artifical de la UdL i l’IRBLleida treballen en sistemes que permetin gestionar dades de la pandèmia; i la d’educació, art i salut desenvolupa un model educatiu a la comarca dirigit a diferents grups d’edat baix que ajudi a comunicar la ciència i la seua utilitat per afrontar una pandèmia.

tracking