SEGRE

ENSENYAMENT CURS 2022-2023

L'inici del curs vinent s'avança al dia 5 de setembre i amb jornada matinal

Anunci per sorpresa del Govern, que indigna sindicats i inquieta les famílies

Alumnes de Maristes mostren les mascaretes que per primera vegada ja no porten al pati del col·legi.

Alumnes de Maristes mostren les mascaretes que per primera vegada ja no porten al pati del col·legi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va anunciar ahir per sorpresa que el curs 2022-2023 començarà una setmana abans, el 5 de setembre a Infantil i Primària i el 7 a l'ESO, Batxillerat i FP, i que la jornada lectiva a les escoles serà només de 9.00 a 13.00 durant tot el mes. Les famílies i els sindicats critiquen que aquests canvis no estan consensuats.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van anunciar ahir per sorpresa l’avanç de l’inici del curs 2022-2023 al 5 de setembre a Infantil i Primària i al 7 a l’ESO, Batxillerat i FP. També van indicar que a les escoles la jornada lectiva al setembre serà només matinal, de 9.00 a 13.00, encara que després Educació va precisar que els alumnes podran quedar-se als centres fins a les 16.30.

Es garantirà el servei de menjador “de forma habitual” i s’adaptaran les extraescolars. Els sindicats educatius i l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies de Catalunya) asseguren que desconeixien aquests canvis i les direccions dels centres van ser-ne informades per correu electrònic just abans de l’anunci.Aragonès va defensar que es tracta d’una mesura pedagògica per millorar els resultats educatius, ja que “la desconnexió massa llarga d’estiu pot contribuir negativament al procés d’aprenentatge dels alumnes”. Va afegir que recull una demanda històrica i que afavoreix la conciliació familiar amb una perspectiva “feminista”, ja que les dones acostumen a ser les que assumeixen més cures dels nens.

Gonzàlez-Cambray va apuntar que corregeix una distribució “atípica” dels festius que es concentraven a l’estiu, ja que la resta de països europeus tornen abans de vacances. Per ajustar el nombre de dies lectius, les vacances de Nadal començaran un dia abans, el 22 de desembre, i els centres tindran un dia més de lliure disposició al llarg del curs, que passarà de tres a quatre. Respecte al professorat, s’afegeix una hora de coordinació després de les classes, ja que es perd una setmana sencera sense alumnes al centre, i els nomenaments de personal s’avançaran a finals de juny perquè l’equip directiu pugui “organitzar el curs amb més temps”.La presidenta d’aFFaC, Belén Tascón, va mostrar la seua “sorpresa” amb l’anunci “d’una mesura que no compta amb el diàleg ni el consens amb la comunitat educativa, i que impacta de ple en la vida dels alumnes i les famílies”.

Va apuntar que la “jornada reduïda” podria afectar negativament els estudiants més vulnerables i espera que les famílies no hagin de “pagar més que ara per l’horari de migdia”.Marta March, portaveu del sindicat USTEC-STEs a Lleida, va considerar l’anunci “imprudent” perquè no “s’ha negociat amb la part social ni convocat la taula sectorial”. Creu que no podran preparar el curs i que “és el pitjor moment” per aplicar aquests canvis. I és que els docents també s’hauran d’adaptar a la modificació dels currículums.

Aquest sindicat va demanar la dimissió de Cambray. Pere Sánchez, de CCOO, va afirmar que senten “estupefacció i indignació pel menyspreu del diàleg” per part d’Educació. “Actuen de manera unilateral sense tenir en compte la comunitat educativa i els representants dels treballadors”, va subratllar.

UGT no descarta reclamar fins i tot una “mediació internacional perquè el Govern s’assegui a negociar”. Al seu torn, la patronal de l’escola cristiana Apsec demanarà “una reunió urgent” i l’escola concertada va assegurar que garantirà “l’atenció en horari de matí i tarda, com fins ara”.

Precedent frustrat el 2010 de tornar abans a les aules

El curs 2010-2011, amb Ernest Maragall al capdavant de la conselleria d’Educació, ja es va avançar l’inici de les classes, en aquest cas al 7 de setembre, una setmana abans del que és habitual i que va quedar compensada amb set festius entre el febrer i el març.

L’experiència no va fructificar, sobretot per les dificultats de les famílies per enfrontar la denominada setmana blanca sense tenir ells vacances. Per això, l’any següent el curs va començar el dia 12, data que s’ha mantingut fins ara, malgrat que el 2016 el departament encapçalat llavors per Meritxell Ruiz va voler reobrir el debat sobre la redistribució de les vacances escolars.

tracking