SEGRE

FERROCARRIL HISTÒRIC

Adéu a la Garrafeta: Lleida perdrà la seva locomotora més famosa

La famosa locomotora de vapor i una màquina elèctrica del 1928 passaran a formar part del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova || Trens de FGC i mercaderies “expulsen” aquestes i altres peces històriques

Una locomotora de vapor històrica Garrat, fora de la cotxera de Lleida al no haver-hi lloc per posar-la.

Una locomotora de vapor històrica Garrat, fora de la cotxera de Lleida al no haver-hi lloc per posar-la.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida perdrà La Garrafeta, al no quedar lloc per posar-la a les cotxeres del Pla de Vilanoveta, propietat de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif). La famosa locomotora de vapor i una màquina elèctrica de l’any 1928, fins ara custodiades a la capital del Segrià, emprendran en qüestió de dies o setmanes un viatge només d’anada. La destinació és Móra la Nova, on passaran a formar part del Museu del Ferrocarril d’aquesta localitat.

El director del museu, Jordi Sesplugues, va explicar que tant La Garrafeta com la màquina elèctrica són patrimoni estatal, i que el centre de Móra la Nova n’ha obtingut la custòdia després que hi renunciés l’entitat lleidatana que fins ara les tenia a la seua cura, l’Associació per a la Reconstrucció de Material Ferroviari (ARFM). Sesplugues va puntualitzar que això es va fer de mutu acord, al constatar que la creixent activitat ferroviària al Pla de Vilanoveta estava desplaçant les peces històriques.La col·lecció de trens antics sota custòdia de l’ARFM va ocupar sense estretors les cotxeres cedides per Adif fins que va haver de començar a compartir-les. Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) va llogar el 2016 dos de les sis vies d’accés a l’immoble per allotjar-hi els dos trens que va comprar per substituir Renfe com a operadora de la línia Lleida-la Pobla.

Un tercer tren arribarà aquest mateix mes. L’any passat s’hi va sumar el trànsit de trens de mercaderies, que transporta contenidors del port de Barcelona i els emmagatzema a la zona. Dos vies que condueixen fins a l’àrea de càrrega i descarrega travessen l’interior a les cotxeres, cosa que impedeix ocupar-les per deixar el pas lliure.Les dos vies restants són insuficients per al material històric que l’ARFM ha custodiat i restaurat des del 1997.

L’espai del qual encara disposen acull el ferrocarril històric del Tren dels Llacs. A més de les dos locomotores que aniran al Museu del Ferrocarril, una locomotora de vapor Garrat construïda el 1930 és actualment a la intempèrie al no quedar-li lloc a l’interior. El museu de Móra la Nova prepara ara el trasllat de les dos locomotores. Una greu avaria, que no es va reparar mai a causa de l’alt cost, va retirar de la circulació fa anys La Garrafeta, que va estirar els vagons del Tren dels Llacs els primers anys d’aquest ferrocarril turístic. Per la seua part, la màquina elèctrica no disposa de permisos per fer-ho. Això obliga a remolcar-les fins a la seua nova destinació.

tracking