SEGRE

Unes 250 persones es manifesten a Lleida en defensa del català a l'escola

Educació xifra el seguiment de la vaga a Ponent en un 4%

Una manifestació a Lleida contra la sentència del 25% de castellà a l'escola.

Una manifestació a Lleida contra la sentència del 25% de castellà a l'escola.Maria Marquès

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 250 persones s'han manifestat aquest dimecres a Lleida per rebutjar la sentència del TSJC que obliga els centres educatius catalans a impartir un 25% de currículum en castellà. La mobilització s'emmarca en la jornada de vaga en l'àmbit educatiu i universitari contra aquesta sentència i per reivindicar "una escola pública de qualitat i íntegrament en català" i "blindar" el model d'immersió lingüística. La manifestació ha sortit passats dos quarts d'una del migdia de la plaça Víctor Siurana i, després de recórrer el centre de Lleida, ha arribat davant dels jutjats, on s'ha llegit el manifest i s'ha cremat una bandera espanyola. Al vespre també hi ha convocades concentracions davant dels ajuntaments del país contra la sentència.

Durant la protesta, que ha aplegat docents i estudiants i que s'ha desenvolupat sense incidents, s'han proferit consignes com ara "contra la sentència, desobediència", "ahir, avui i demà, l'escola en català", "traieu les togues de les nostres escoles", "educació pública i en català", "no és pedagogia, és ideologia" o "aquesta sentència és una indecència", entre moltes altres.

La manifestació, encapçalada per dues pancartes amb les lemes 'La pública és en català' i 'Per la pública i el català, defensem la llengua', ha sortir de la plaça Víctor Siurana, davant del Rectorat de la UdL, i s'ha dirigit fins a davant de la delegació del Govern a Lleida on alguns dels assistents han fet sonar els seus xiulets. La marxa ha tornat a enfilar la rambla d'Aragó fins a la plaça Ricard Viñes i ha continuat per l'avinguda Prat de la Riba i els carrers Salmeron i la Parra fins arribar finalment a la plaça de davant dels jutjats de Lleida, on s'ha llegit el manifest unitari. En acabar l'acte, algun dels participants ha cremat una bandera espanyola.

En el manifest, s'ha denunciat que "l'estat espanyol fa servir tota la maquinària jurídica, hereva del franquisme, per reprimir i erradicar la llengua -catalana-" i s'ha reivindicat "una escola pública de qualitat i íntegrament en català". En aquest sentit, el text defensa "el reconeixement del català com a llengua vehicular durant totes les etapes educatives" i insta el Departament d'Educació i la Generalitat a "posar a disposició tots els recursos necessaris per salvar el català". En concret, exigeix a la conselleria encapçalada per Gonzalez-Cambray que assumeixi "tota la competència en matèria d'aplicació de la immersió lingüística i la defensa de l'escola pública i en català".

Les entitats convocants consideren que, davant la sentència, "la resposta del Govern ha demostrat, no tan sols covardia i incapacitat a l'hora de defensar l'escola en català, sinó fins i tot submissió davant les institucions espanyoles que la volen destruir". "Comprant el discurs espanyolista del bilingüisme, la Generalitat pretén acabar amb –la immersió lingüística– un model fonamentat en criteris pedagògics i que compta amb un ampli consens social", afirma el manifest.

La mobilització d'aquest dimecres s'emmarca en la jornada de vaga del 23-M en defensa del català a les aules i per rebutjar la sentència del 25% de castellà convocada pel sindicat de docents USTEC (IAC), la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical-CSC i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Segons el departament d'Educació, el seguiment de la vaga de professionals del sector educatiu convocada aquest dimecres en defensa del català a l'escola és del 4,06% a la demarcació de Lleida i del 6,49% en el conjunt de Catalunya. Pel que fa al seguiment en els centres de titularitat concertada, la incidència de l'aturada és del 0,48% i del 4,21%, respectivament.

tracking