SEGRE

ENSENYAMENT MOBILITZACIONS

Més alumnes que docents en la penúltima vaga d'Educació, abans de la protesta d'avui a Lleida

Educació xifra el seguiment en el 3,87% de la plantilla a Lleida i el 9,9% a Catalunya i els sindicats l'eleven al 50% || La manifestació unitària a Barcelona reuneix 10.000 persones, segons la Urbana

Els lleidatans que van acudir a la manifestació.

Els lleidatans que van acudir a la manifestació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La penúltima jornada de vaga docent de les cinc que van convocar els sindicats per reclamar la reversió de les retallades (avui es durà a terme l’última) va tenir un seguiment del 3,87% del personal educatiu de Lleida segons Educació, el menor de tots els serveis territorials. Va xifrar el de tot Catalunya en el 9,93%, mentre que USTEC i CCOO el van elevar a un 50% dels docents, excloent els “serveis mínims abusius” del 33%. A Lleida, l’aturada va ser desigual.

Per exemple a les escoles Frederic Godàs, Camps Elisis o Països Catalans cap mestre no va fer vaga, i als instituts la van secundar més alumnes que professors en general. Al Torre Vicens la van seguir quatre docents i el 50% dels alumnes d’FP; a la Caparrella, el 6% de professors i el 42% d’estudiants; al Ronda, tres o quatre docents i tots els alumnes d’FP; i al Joan Oró, el 5% i els estudiants de postobligatòria. Per una altra banda, al Josep Lladonosa el seguiment va ser del 10% d’estudiants i docents i al Manuel de Montsuar van fer vaga dos professors.

A Lleida ahir no hi va haver manifestació, però un total de seixanta lleidatans van acudir amb autocar a la que es va celebrar a Barcelona, en la qual van participar 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons l’organització. Van reclamar novament la dimissió o cessament del conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray, i van recordar que l’avenç de l’inici del curs va ser el detonant de la protesta, però que no és la reivindicació principal. Per avui sí que hi ha convocada a Lleida una cassolada a les 13.00 hores davant de la delegació del Govern, i a les 18.00 una manifestació que partirà de la seu d’Educació.

En la negociació fallida de dilluns, Educació va proposar al comitè de vaga un augment de personal de 216 dotacions de treballadors d’atenció directa a l’alumnat i 890 docents per al curs vinent, a més de 682 dotacions més per a FP. També el restabliment de l’horari lectiu previ a les retallades a partir del curs, coda que comporta 1.463 noves dotacions a Primària i 2.009 a Secundària.

Manifestació dissabte de sindicats, alumnes i pares pel català

USTEC-STEs, la Intersindical, CGT i COS; el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i les Associacions de Famílies Federades d’Alumnes de Catalunya han convocat una manifestació dissabte vinent a Barcelona contra el pacte de política lingüística acordat per ERC, PSC i Comuns, i inicialment també per Junts, malgrat que hores després es va desvincular del contingut.

Consideren que la proposta de modificar la llei de política lingüística suposa “el punt final” del model d’immersió en llengua catalana, no té consens i trasllada als equips directius la responsabilitat del compliment del 25% d’hores de castellà que dicta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per la seua banda, el secretari general de Política Lingüística defensa que l’objecte de la modificació és “protegir les escoles” i per a això els seus projectes lingüístics seran “validats” per Educació. Va incidir en el fet que “preserva el català com a llengua vehicular” i, sobre el castellà, creu que molts centres no hauran de canviar res “perquè ja arriben als nivells desitjats”.

Així mateix, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, considera que l’acord inicial és “un bon punt de partida”. Per la seua part, noranta personalitats de la llengua, la cultura, la política, l’economia i l’advocacia alerten que el pacte suposa “una renúncia perillosa, estèril i gratuïta” i un “retrocés amenaçador” del català.

Accés a dades de nens vulnerables per distribuir-los amb equitat

El Govern va aprovar ahir un decret que permet a Educació accedir a les dades dels ens locals sobre els alumnes amb necessitats específiques per conèixer-ne la situació socioeconòmica, per poder distribuir-los de forma equilibrada i evitar la segregació. Per exemple, saber si en els últims dos anys han rebut ajuts socials. Per una altra banda, el Govern estatal va aprovar ahir el nou currículum d’ESO, que començarà a implantar-se el curs vinent als cursos de primer i tercer, amb l’objectiu de reforçar l’orientació per tal de reduir l’abandó escolar.

La manifestació de docents que va recórrer ahir Barcelona

La manifestació de docents que va recórrer ahir BarcelonaACN

tracking