SEGRE

ENSENYAMENT POLÈMICA

Avenç definitiu del nou curs al trencar Educació amb els sindicats

La conselleria va proposar anticipar la reducció horària als mestres || Tornada a les aules el 5 de setembre en Infantil i Primària i el 7 a Secundària

Una de les manifestacions de docents de Lleida del març passat.

Una de les manifestacions de docents de Lleida del març passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Educació dona per tancada la negociació amb els sindicats després que dilluns no acudissin a la taula sectorial i boicotegessin un acte del conseller Josep Gonzàlez-Cambray a la Universitat de Barcelona. L’última proposta del departament avançava al curs vinent la reducció d’una hora lectiva als docents d’Infantil i Primària, la qual cosa suposaria contractar-ne 1.400 més, i el següent per als de Secundària, amb unes altres 2.000 contractacions. Durant la negociació arran de les vagues del mes de març, la conselleria va oferir la reducció per al curs 2023-2024 a les escoles i el 2024-2025 en instituts, però els sindicats van exigir que hi hagués alguna concreció el curs vinent.

Aquesta mesura hauria suposat una inversió de 18,3 milions aquest any, de 78,4 el 2023 i de 75 el 2024. Al fracassar l’acord, ahir ja es van publicar les plantilles dels centres educatius per al curs que ve i també segueix endavant l’avenç de l’inici de les classes al 5 de setembre per a Infantil i Primària i al 7 per a Secundària. La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, va lamentar l’actitud dels sindicats.

“És una decepció perquè vèiem, intuíem i percebíem una oportunitat. Crèiem que era bo i que es podia donar resposta a tots aquests moviments i reivindicacions que hi ha hagut i que reconeixem”, va remarcar, i va afegir que li preocupa “que aquest conflicte i aquest bloqueig no avanci, perquè no és bo per al sistema i tensa els claustres”. No obstant, va confiar a poder negociar amb els sindicats temes com l’estabilització del personal.La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, va afirmar a TV3 que “si ens diguessin que han aconseguit gestionar el retorn horari a Primària i a Secundària, ens asseurem i negociarem la resta de punts”.Per una altra banda, CCOO ha interposat un recurs de reposició contra la resolució d’Educació que avança al mes de juliol els nomenaments per al curs vinent i estableix també que el professorat amb nomenament vigent més enllà del dia 30 de juny que obtingui una destinació diferent haurà d’acudir durant els primers cinc dies del mes de juliol per assistir a les reunions preparatòries per al curs que ve.

Enquesta a tots els alumnes per conèixer el benestar emocional

Totes les escoles i instituts de Catalunya efectuaran entre el 2 i el 27 de maig una enquesta als alumnes per conèixer el seu benestar emocional. Amb aquesta mesura, Educació vol analitzar la salut mental dels estudiants després de dos anys de pandèmia, “que han tingut repercussió”. El qüestionari es farà als alumnes de cinquè i sisè de Primària, Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i FP. Els resultats de l’enquesta permetran a Educació i Sanitat decidir quines actuacions dur a terme per millorar la situació. L’enquesta és voluntària i anònima, en format digital i està previst que els escolars la responguin en l’espai de tutoria.

Proves de nivell de llengües, ‘mates’ i naturals a sisè de Primària

Un total de 4.669 alumnes de sisè de Primària de Lleida (82.618 a tot Catalunya) van iniciar ahir les proves de competències bàsiques comunicativa i lingüística (català, castellà, llengua estrangera i aranès a Aran), matemàtiques i de coneixement del medi natural. Tenen caràcter diagnòstic, però no compten per a la superació de l’etapa. Estan dissenyades perquè els centres puguin conèixer en quin punt està el seu alumnat i l’administració pugui avaluar el nivell assolit en tot el sistema educatiu. Els escolars es van enfrontar ahir als exàmens de català i llengua estrangera (anglès o bé francès), avui serà el torn de llengua castellana i matemàtiques; i demà de naturals i aranès.

tracking