SEGRE

DRETS REFORMA

Cent cinquanta joves de 16 o 17 anys han avortat a Lleida amb permís parental en cinc anys

A Lleida, mentre arriba al Consell de Ministres la nova llei que eliminarà l'obligació per a aquesta franja d'edat || Entitats feministes aplaudeixen la derogació i reclamen més educació sexual

Marxes a favor de l’avortament als EUA - Milers de dones van sortir dissabte als carrers de les principals ciutats dels EUA (com a Nova York, a la foto) per manifestar-se a favor de l’avortament legal a tot el país davant de la possibilitat qu ...

Marxes a favor de l’avortament als EUA - Milers de dones van sortir dissabte als carrers de les principals ciutats dels EUA (com a Nova York, a la foto) per manifestar-se a favor de l’avortament legal a tot el país davant de la possibilitat qu ...EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 2015, el Govern popular de Mariano Rajoy va reformar la llei de l’avortament aprovada cinc anys abans per l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per incloure l’obligació que les adolescents de 16 i 17 anys que volguessin avortar de forma voluntària només poguessin fer-ho si tenien el permís patern. En cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquesta reforma, a les comarques lleidatanes un total de 148 de menors han interromput voluntàriament el seu embaràs, motiu pel qual han necessitat aquest permís parental. Aquesta obligació serà eliminada en la nova llei de l’avortament, que arribarà demà al Consell de Ministres.

Segons les dades del ministeri de Sanitat, entre 2015 i 2020 han interromput de forma voluntària el seu embaràs 206 menors d’edat a la província de Lleida, de les quals 148 tenien entre 16 i 17 anys. Representen menys del 3% del total d’avortaments a les comarques de Ponent en els últims cinc anys. El 2020 es va produir un descens en el nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs, en un any marcat per la pandèmia, amb 858.

Davant de l’eliminació que planteja el Govern central en la nova llei de l’avortament, entitats feministes de Lleida van aplaudir la fi d’una mesura “injusta”. Sobre aquest tema, Marea Lila va assenyalar que era una mesura que “revictimitzava” les menors que havien patit abús sexual en el si familiar i va defensar que la reforma del 2015 va significar un “retrocés” en una de les lleis més avançades d’Europa. En la mateixa línia, el grup Dones de Lleida va manifestar que hi ha estudis que evidencien que el 80% de les menors que interrompien voluntàriament el seu embaràs ja comptaven amb l’acompanyament dels seus pares i que la resta no el tenien perquè havien patit abusos o per problemes de vulnerabilitat.

Així mateix, van destacar que el percentatge de menors que han avortat és molt baix i que s’hauria d’apostar per incrementar l’educació sexual per evitar embarassos no desitjats. “S’ha de tractar de forma natural a les escoles i apostar per l’acompanyament i la informació per a aquestes joves”, van assenyalar. D’altra banda, van insistir a reclamar l’accés gratuït i de forma equitativa a tot el territori lleidatà per a les dones que vulguin avortar, ja que consideren que, tot i que han aconseguit avenços, l’entrada en vigor de l’avortament quirúrgic a Lleida és en un centre privat. També van demanar crear un registre sobre els professionals objectors de consciència.

L’Executiu dona demà llum verda a la reforma de la llei de l’avortament

El Govern central continua negociant alguns dels punts de la llei de l’avortament, com la reducció o eliminació de l’IVA dels productes d’higiene femenina o la persecució de les parelles que recorrin a la gestació subrogada. L’Executiu té previst aprovar aquesta norma en primera lectura al Consell de Ministres que se celebrarà demà.

Sobre això, Marea Lila i Dones Lleida es van mostrar a favor de posar fi a l’IVA dels productes d’higiene femenina a l’assenyalar que “l’Estat fa negoci amb les necessitats de les dones” i van expressar el seu acèrrim rebuig de la gestació subrogada, al considerar que es tracta d’un “negoci” i “explotació del cos de la dona”. En aquest aspecte, van defensar altres vies, com agilitzar els processos d’adopció o els tractaments de fertilitat. Un altre punt de la llei és la baixa per menstruació dolorosa, que les entitats assenyalen com un gran avenç en els drets de les dones.

tracking