SEGRE

SANITAT PANDÈMIA

El Govern baixa a fase de prealerta el pla d'emergències per la Covid

Més morts que per la grip en casos greus

Professionals sanitaris de l’hospital del Mar de Barcelona.

Professionals sanitaris de l’hospital del Mar de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va desactivar ahir dimecres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per continuar fent vigilància i seguiment de l’evolució de la Covid. Aquesta desactivació formal i jurídica del pla es deriva del fet que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, a excepció d’algunes mesures com l’ús de mascaretes en espais com el transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i farmàcies. El pla per pandèmies es va activar en fase d’emergència el 12 de març del 2020 i el 15 d’octubre del 2021 es va rebaixar a fase d’alerta davant de la millora de les condicions de la pandèmia.

D’altra banda, investigadors de l’hospital del Mar i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (Imim) han determinat que la Covid provoca el triple de morts que la grip en pacients hospitalitzats greus amb necessitat d’oxigen. A més a més, els malalts per Covid requereixen més temps d’ingrés i més cures, que implica un sobrecost de gairebé 10.000 euros. D’altra banda, s’ha iniciat el primer assaig clínic de fase III de la vacuna contra la Covid de la farmacèutica catalana Hipra en persones immunodeprimides per comprovar si és capaç de reactivar o generar de nou una resposta immunitària.En un altre ordre de coses, Salut destinarà deu milions d’euros anuals per millorar les condicions dels professionals del transport sanitari.

El nou conveni preveu l’equiparació progressiva amb el personal del SEM. Finalment, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària demana al departament de Salut que impulsi una llei d’Atenció Primària per garantir el finançament i la universalitat del sistema.

tracking