SEGRE

Sanitat

Només 6 MIR trien Lleida per exercir la medicina familiar

Per primera vegada en anys, i facultatius alerten de la falta de professionals davant les pròximes jubilacions

Foto dels 55 MIR de l’Arnau que han acabat la seua formació.

Foto dels 55 MIR de l’Arnau que han acabat la seua formació.HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els centres sanitaris de Lleida no han pogut cobrir deu de les setze places (62%) que oferien de Metge Intern Resident (MIR) de Medicina Familiar i Comunitària perquè ningú no les ha escollit, cosa inèdita i que només havia succeït fa uns deu anys, quan només se’n van adjudicar tres de la desena que hi havia disponibles. Però aquesta patacada no només ha ocorregut a Lleida, sinó a tot Catalunya, que no ha cobert 71 de les 370 places (el 20%) i Espanya, amb 200 de lliures d’un total de 2.336 (8%). Aquesta situació es dona quan és necessària la formació d’especialistes davant de l’onada de jubilacions que hi haurà en els pròxims anys.

A Lleida seran 400 en cinc anys. Quant a la resta d’especialitats, s’han adjudicat totes tant a Lleida (45 places) com a Catalunya (1.179), mentre que a l’Estat espanyol no s’han cobert de Medicina del Treball (8), Medicina Preventiva i Salut Pública (8) i Microbiologia i Parasitologia (2). S’oferien un total de 8.188 places MIR.

Per norma general, les places que no s’adjudiquen queden desertes i no podran ser cobertes de cap manera per cap altre metge.“És una vergonya i no és qüestió de donar un plus salarial de 9.000 euros més a l’any com havia ofert aquest any Salut per atreure residents de Metge de Família, sinó d’oferir bones condicions laborals per donar la millor formació i que després es quedin”, van apuntar metges de família de Lleida, que van afirmar que “fa anys que avisem de les males condicions en l’Atenció Primària a Catalunya”. Per això, van assenyalar que “cal fer el canvi que fa anys que reclamem, com augmentar fins a un 25% la dotació pressupostària, perquè ara hem perdut prestigi i aquesta caiguda anirà a més, per la qual cosa les parts implicades han de fer una valoració”. Sobre la repercussió que pot tenir, van indicar que “quan d’aquí a uns anys comencin a jubilar-se molts metges alhora, costarà més substituir-los” i van dir que “ara la facultat de Medicina de la Universitat de Lleida tindrà mala imatge, a més que costarà cobrir les guàrdies en el servei d’Urgències de l’hospital Arnau”.

Dijous passat, el sindicat Metges de Catalunya va criticar les “deficients condicions laborals i retributives” de l’especialitat, a més de la sobrecàrrega assistencial, la burocràcia i l’estrès que pateix el personal.

tracking