SEGRE

FAUNA ENTITATS

Alliberament de peixos històric a la ciutat de Lleida

Entitats de pescadors van deixar anar ahir 600 exemplars de barb, madrilla i bagra a la canalització || Per fomentar la pesca, frenar les espècies invasores i que el curs tingui més biodiversitat

Un moment de l’alliberament d’aquests 600 peixos a la canalització, just davant de l’ajuntament.

Un moment de l’alliberament d’aquests 600 peixos a la canalització, just davant de l’ajuntament.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Repoblar de peixos el riu perquè sigui més sa, guanyi en biodiversitat i sigui apte per a la pesca. Aquests són els objectius amb què l’Escola de Pesca de Lleida, la Societat de Pescadors de Lleida i la Federació Catalana de Pesca van alliberar ahir 600 peixos autòctons al riu Segre al seu pas per la ciutat en col·laboració amb la Generalitat i els Agents Rurals i dins de les activitats de la Setmana de la Natura. No només és la primera vegada que es deixen anar peixos a la canalització, sinó que es tracta d’una iniciativa històrica a la ciutat.

Així ho asseguren els seus impulsors, Miquel Hellín i David Garrido, que van afirmar que “des de l’època romana”, no es feia una actuació d’aquest tipus. “Alliberem exemplars de barb, madrilla i bagra i l’objectiu és repoblar aquest tram del riu amb peixos autòctons perquè puguin proliferar davant les espècies exòtiques que causen estralls entre les locals”, va dir Hellín. A banda de repoblar el riu, ell i Garrido esperen que això suposi un incentiu per promocionar la pesca a la canalització.

Veuen el seu estat “evidentment millorable, però tampoc és el del Llobregat, i un exemple d’això és que alguna vegada hem pescat a les comportes truites, que són un sinònim de bona qualitat de l’aigua”, assegura Hellín. Els principals problemes per al bon estat del curs són el Noguerola i les plantes aquàtiques. “El Noguerola era l’antic clavegueram de la ciutat i encara aboca molt residu orgànic, la qual cosa fa que les plantes macròfites creixin més del que és normal”, recalca Garrido.

Tant ell com Hellín esperen que aquesta sigui el primer de molts alliberaments de peixos, ja que “com més peixos, més biodiversitat, més pescadors i més neta estarà la zona”.Per la seua part, el cap de secció de pesca de la Generalitat a Lleida, Francesc Cases, va assegurar que es faran més activitats d’aquesta mena. “És un pla pilot que vam arrancar fa cinc anys per repoblar el peix autòcton a la zona baixa de la província, que ha estat desplaçat per espècies exòtiques”, va assenyalar, i també va reconèixer que l’estat del Segre per Lleida és “bastant millorable” i ho atribueix al seu baix cabal. “La meitat de l’aigua se’n va al canal de Seròs i actualment baixen quatre metres cúbics per segon, una xifra molt baixa que beneficia la proliferació de macròfits, que en excés provoquen la proliferació de mosquits i mosca negra, dificulten la pesca i poden ofegar els peixos”, conclou Cases.

Un moment de l’alliberament d’aquests 600 peixos a la canalització, just davant de l’ajuntament.

Un moment de l’alliberament d’aquests 600 peixos a la canalització, just davant de l’ajuntament.AMADO FORROLLA

tracking