SEGRE

URBANISME PROJECTES

Emergeix la Lleida subterrània: El dipòsit d'aigua amagat sota de la Seu Vella serà visitable

La Paeria planeja convertir el que està situat sota la plaça de la Sardana, que forma part de la xarxa d'aigua, en un espai singular al Turó de la Seu Vella || Quan quedi en desús d'aquí a uns mesos

Postius, a la dreta, durant la visita al dipòsit ahir al matí.

Postius, a la dreta, durant la visita al dipòsit ahir al matí.AMDO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria preveu reconvertir el gran dipòsit subterrani d’aigua ubicat sota la plaça de la Sardana en un nou equipament del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella una vegada que quedi definitivament fora de servei en els propers mesos. Així ho va indicar el primer tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme, Toni Postius, després de visitar aquest recinte ahir al matí al costat de responsables d’Aqualia i tècnics municipals, aprofitant que ara està buit. Postius va detallar que van comprovar que es troba en bon estat i va apuntar que en el futur podria tenir usos museístics o acollir actes, entre altres possibilitats.

Per això, caldrà habilitar un accés i instal·lar un sistema de ventilació i la il·luminació, entre altres serveis. Aquest dipòsit, construït als anys vuitanta del segle passat, ocupa una superfície de 2.000 metres quadrats, té un radi de 25 metres i uns 10.000 m3 de capacitat. Actualment, té una funció de reserva per a la xarxa d’aigua potable de la ciutat, que no serà necessària quan entri en servei el segon gran dipòsit construït fa més d’una dècada en un turó situat entre Torrefarrera i Alpicat per proveir Lleida ciutat, dins de les obres de la nova canonada de Pinyana.

Un dels dipòsits ja funciona des de fa anys, però l’altre encara no. Postius va detallar que la societat estatal Acuaes, titular d’aquesta infraestructura, està tramitant els plecs del concurs per a les actuacions pendents perquè entri en funcionament. Una vegada executades, ja no s’haurà de tenir disponible el que està ubicat sota la plaça la Sardana ni tampoc uns altres dos de més petits situats també al Turó de la Seu Vella.

Així, Postius va avançar que la Paeria “començarà a treballar en una proposta perquè sigui accessible i tingui un ús dins del conjunt monumental”.A més, va destacar que aquest dipòsit generava filtracions d’aigua que afectaven tant edificis situats al carrer Major com el mur de la plaça de la Sardana, les pedres de la qual estan deteriorades per la humitat.

El dipòsit ocupa 2.000 m2, té 10.000 m3 de capacitat i va ser construït fa uns quaranta anys

D’altra banda, en la reunió celebrada ahir en el consell general del Consorci del Turó de la Seu Vella es va donar a conèixer que el recinte va rebre l’any passat un total de 68.001 persones entre visitants (45.035) i usuaris (22.966). Malgrat que encara hi havia les restriccions, això representa, tal com ja va avançar SEGRE, un 234 per cent més que el 2020, el primer any de la pandèmia, i és un 75 per cent d’afluència registrada el 2019, abans de la Covid.

Postius, a la dreta, durant la visita al dipòsit ahir al matí.

Postius, a la dreta, durant la visita al dipòsit ahir al matí.AMDO FORROLLA

tracking