SEGRE

El Ple de la Paeria de Lleida rebutja una moció en contra de la candidatura dels JJOO d'Hivern 2030

El text defensat per l'exdiputat Pau Juvillà estava subscrit per 12 entitats i només ha rebut el suport del Comú

Imatge d'arxiu d'un ple de la Paeria.

Imatge d'arxiu d'un ple de la Paeria.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple de la Paeria ha rebutjat una moció en contra de la candidatura dels JJOO d'Hivern 2030 al Pirineu. El text que ha estat defensat per l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà estava subscrit per 12 entitats de la ciutat i s'ha presentat en nom de l'Ateneu Cooperatiu La Baula. Només el grup municipal del Comú, amb 2 regidors, ha votat a favor de la moció, mentre que tota la resta, ERC, Junts, PSC, PPC, Cs i regidors no adscrits, hi han votat en contra. Juvillà ha dit que la candidatura és un "xantatge" a la gent del Pirineu que fomenta un model de "monocultiu" turístic que provoca "dependència". Els grups que han votat a favor veuen en els Jocs una oportunitat de país que en concret serà beneficiosa per la demarcació de Lleida.

Juvillà ha defensat els principals arguments de la moció, que passen principalment pel rebuig de presentar una candidatura olímpica d'hivern en un context d'emergència climàtica que, segons informes de la mateixa Generalitat, apunten que al 2030 la neu serà escassa al Pirineu. En aquest sentit, ha titllat de "greu irresponsabilitat" fer uns Jocs en aquest context. Així mateix, també ha lamentat que el model turístic del Pirineu ja suposo actualment una gran dependència dels seus habitants i ha alertat que la renda bàsica dels seus veïns és la més baixa del Principat. Juvillà ha remarcat que al Pirineu no fan falta uns Jocs sinó facilitats per accedir a habitatges i serveis bàsics com l'educació, ja que si no hi són, es converteix en un "còctel perfecte" perquè el jovent marxi.

El portaveu de l'únic grup municipal que ha donat suport a la moció, Sergi Talamonte, ha assegurat que després de l'ajornament de la consulta, el projecte olímpic sembla que estigui "tocat de mort". Per Talamonte, la candidatura no se la creuen ni els seus impulsors i ha considerat que l'actitud del president d'Aragó, Javier Lambán, ha "rebentat" la credibilitat internacional del projecte i això farà que aquest sigui difícilment acceptable pel COI.

Des d'ERC, al govern municipal, el regidor Ignasi Amor, ha dit que encara no hi ha res tancat i ha recordat que el projecte tirarà endavant si els veïns del Pirineu ho volen. En qualsevol cas, s'ha mostrat convençut que si al final hi ha olimpíades, Lleida hi jugarà un paper actiu i en sortirà beneficiada. En el mateix sentit s'ha manifestat el regidor de Junts Paco Cerdà que ha qualificat els Jocs com una oportunitat per reequilibrar el país.

De la seva banda, el regidor socialista Jackson Quiñónez, ha demanat que el "repte" de la candidatura sigui liderat pel Govern i també que sigui explicat en "profunditat" per no crear malentesos. La regidora popular Maria Antònia Maller ha negat les afirmacions que apunten que no hi haurà neu al 2030 i ha dit que l'alçada de les muntanyes del Pirineu permetran que n'hi hagi. La regidora de Cs Maria Burrel ha lamentat que des de les entitats que han presentat la moció es vegi el Pirineu com una mena de "Jurassic Park" i ha defensat que els seus veïns necessiten tenir feina per viure amb dignitat. La regidora no adscrita, Ángeles Ribes, també ha defensat els Jocs com una oportunitat.

La moció ha estat presentada per la Baula conjuntament amb Arran, Ponent Jurdistán, SPEC, ANC Ponent, Endavant, Poble Lliure, CGT Lleida, La Forja, Grup Feminista de Ponent, la PAH, escola popular de Balàfia i la CUP.

tracking