SEGRE

URBANISME PATRIMONI

Inversió d'un milió per restaurar trams de muralla de la Seu Vella de Lleida

Als baluards del Rei, de la Reina i de Louvigny || Les obres, finançades per Paeria, Generalitat, Diputació i fons Feder, començaran la tardor vinent

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria va anunciar ahir una inversió d’un milió d’euros per restaurar diversos trams de muralla del Turó de la Seu Vella que estan en males condicions. L’alcalde, Miquel Pueyo, va afirmar que les obres es licitaran a l’estiu i començaran a la tardor i va precisar que inclouran la reparació del tram que es va desprendre l’any passat, on ja es va executar una actuació d’urgència. “Aquella actuació es veurà complementada amb accions de restauració més consistents, que en garantiran la perdurabilitat en el temps”, va assenyalar.

El primer tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme, Toni Postius, va detallar que, del total, 600.000 euros finançats al 50% entre les administracions local i autonòmica es destinaran a restaurar i consolidar el tram de muralla desplomat i el del Balauard de Louvigny, així com el de la Reina. Va afegir que 426.056,33 euros aportats per la Diputació i fons Feder, que licitarà el consorci que gestiona el Turó, seran per consolidar el tram del Baluard del Rei.Postius va subratllar que en aquest mandat s’hauran invertit tres milions d’euros a la Seu Vella, ja que al milió esmentat per a les muralles se sumen 1,6 milions que la Generalitat va destinar a restaurar el campanar, la Porta dels Apòstols i la segona fase de les cobertes del claustre i els 430.00 euros que l’Estat ha pressupostat per a aquest any també per a cobertes del claustre. “És una aposta molt important no només de l’ajuntament, sinó també de la Generalitat, la Diputació i totes les administracions, que anem a l’una amb accions contundents, per recuperar aquest conjunt monumental”, va manifestar Postius.

En aquest sentit, el delegat de Cultura, Albert Turull, va destacar que “les administracions anem de la mà”.Així mateix, Pueyo va afirmar que demanarà una reunió amb el ministre de Cultura “per saber les seues intencions sobre la llista indicativa de candidatures per a Patrimoni Mundial de la Unesco” i va assenyalar que ben aviat convocarà els redactors de la candidatura de la Seu Vella per analitzar si és necessari “actualitzar el contingut”.

Pueyo demanarà reunir-se amb el ministre per saber l’estat de la candidatura a Patrimoni Mundial

Per la seua part, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, va recordar que la Paeria ha aconseguit gairebé 600.000 euros de fons Next Generation per “renaturalitzar” el Turó de la Seu Vella amb noves cobertes vegetals adaptades al clima, illes de biodiversitat perquè es puguin desenvolupar diferents espècies vegetals i camins perimetrals. Va apuntar que també han presentat un altre projecte, del qual encara no s’ha emès la resolució, per crear un màping a la Porta dels Apòstols, disposar d’equips de realitat virtual i augmentada per als visitants, més il·luminació i càmeres de seguretat i un sistema de monitoratge de les muralles per detectar possibles problemes i poder efectuar d’aquesta manera un manteniment preventiu.

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.AMADO FORROLLA

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.

Vista del tram de muralla que va registrar el despreniment.AMADO FORROLLA

tracking