SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Trenta detinguts a Lleida per un milió d'euros en estafes bancàries

L'organització criminal aconseguia dades de les víctimes amb missatges fraudulents per accedir als seus comptes || Localitzen més de 350 afectats a tot l'Estat

Un agent de la Guàrdia Civil escorcolla el vehicle d’un dels detinguts en l’operació policial.

Un agent de la Guàrdia Civil escorcolla el vehicle d’un dels detinguts en l’operació policial.GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Guàrdia Civil ha detingut 33 persones a la província de Lleida acusades de formar part d’una xarxa criminal a què s’atribueix una estafa bancària de més d’un milió d’euros i amb més de 350 víctimes repartides per tota la geografia espanyola. L’operatiu es va dur a terme per la Guàrdia Civil d’Alacant, que es va desplaçar a Lleida per realitzar entre els dies 9 i 13 de maig les detencions dels sospitosos, acusats de fer-se passar per una entitat bancària i estafar 1.159.558,38 euros dels comptes d’un total de 357 persones de tot l’Estat. La investigació es va iniciar el mes d’octubre passat, quan un veí de Santa Pola, a Alacant, va posar una denúncia per una estafa d’11.648,79 euros del seu compte bancari.

La Guàrdia Civil va iniciar l’operatiu Nivlaute, que va detectar un entramat criminal que enviava de forma massiva correus electrònics i missatges als comptes de correu o números de telèfon dels seus objectius, fent-se passar per la seua entitat bancària, que informava els suposats clients que el compte havia estat bloquejat de forma temporal i que per verificar-lo havien de seguir un enllaç web que s’adjuntava en el missatge. En l’elaboració dels missatges fraudulents, els autors feien servir la identitat corporativa d’una entitat bancària per la qual es feien passar, utilitzant el logotip de la marca, i cuidant el text, que estava ben redactat, qüestions que facilitaven la confusió de les persones afectades. Una vegada que les víctimes picaven, els capitostos aconseguien informació necessària per accedir als seus comptes, des dels quals transferien grans quantitats de diners a una xarxa de mules (persones utilitzades per blanquejar els diners), establerta en diversos municipis lleidatans, que rebien comissions a canvi de posar els seus comptes a disposició de la xarxa.

Els diners eren transferits a l’estranger o invertits en criptomonedes. Dels trenta-tres detinguts, d’entre 19 i 46 anys, 28 són homes i 5 són dones, de diferents nacionalitats. Molts d’ells compten amb antecedents per fets similars. Se’ls imputa estafa, falsejament d’identitat, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

En total, s’han localitzat 357 víctimes de les províncies d’Alacant, Albacete, Almeria, Astúries, Badajoz, Barcelona, Burgos, Càceres, Castelló, Ciudad Real, Conca, Osca, Gijón, Guadalajara, Granada, Jaén, Madrid, Màlaga, Múrcia, Navarra, Santander, Segòvia, Sòria, Tarragona, Tenerife, Terol, València, Valladolid, Vigo i Saragossa. No es descarten més detencions.

tracking