SEGRE

La presidenta de l'Audiència de Lleida reconeix que hi ha un "veritable problema" amb l'auge de plantacions de marihuana

Lamenta que "importem delinqüents i exportem droga" i constata un increment de delictes sexuals perquè "es denuncia més"

La presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez, durant la presentació de la memòria judicial del 2021.

La presidenta de l'Audiència de Lleida reconeix que hi ha un "veritable problema" amb l'auge de plantacions de marihuanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez, reconeix que hi ha un "veritable problema" amb l'augment de plantacions de marihuana a la demarcació perquè "importem delinqüents i exportem la droga". "Tenim un territori que facilita que al mig del camp o a la muntanya s'hi trobin molts cultius clandestins de marihuana, la majoria indoor però també a l'exterior", apunta.

Jiménez també constata un increment de delictes contra la llibertat sexual perquè "es denuncia més" i, en aquest sentit, encoratja a seguir-ho denunciant. La majoria d'aquests delictes, diu, tenen lloc en l'àmbit intrafamiliar, la qual cosa "dificulta la investigació", ha explicat durant la presentació de la memòria judicial del 2021.

Jiménez ha explicat que de les dades que s'extreuen de la memòria judicial, una de les principals problemàtiques als jutjats de la demarcació de Lleida és l'alta mobilitat. Molts dels magistrats són originaris d'altres comunitats autònomes i "quan surt una plaça a prop de casa seva, marxen". Preguntada per si falten vocacions a Catalunya, Jiménez reconeix que "cada vegada n'hi ha més" però que "no n'hi ha prou per cobrir tota l'oferta al territori". A Lleida, per exemple, han canviat tots els magistrats dels jutjats penals i pel que fa als jutjats del territori, en tots hi ha algun jutge provisional provinent de la borsa de substituts que, el 2021 tenia10 places -2 més que l'any anterior-, totes de les quals s'han cobert.

A l'Audiència de Lleida també hi ha un jutge de reforç i la presidenta considera que les dades demostren que cal crear una cinquena plaça estable, ja que supera gairebé un 80% el mòdul d'entrada establert pel CGPJ. "Fa anys que es fa aquesta demanda i sembla que aquest any sí que està aprovat pel Departament de Justícia", celebra la presidenta.

Jiménez també demana mantenir el reforç al jutjat mercantil, que s'encarrega de temes com les clàusules sol, fins que el jutjat número 6 es converteixi només en mercantil, la qual cosa sembla que serà una realitat l'1 de gener de 2023. Aquest jutjat, amb un jutge titular i un de reforç, és dels "més col·lapsats" que hi ha a la demarcació de Lleida. Actualment supera en un 93% el mòdul d'entrades establert i aquestes han incrementat un 89% del 2020 al 2021, tot i que la resolució de causes també ha augmentat un 124%, la qual cosa ha fet que el temps d'espera hagi baixat de 26 a 22 mesos.

L'altra demanda, que ja fa anys que reclama, és la creació d'un tercer jutjat social, que també està aprovat pel Departament de Justícia, explica Jiménez, tot i que "no està tant avançat com la creació del cinquè magistrat a l'Audiència".

En general, però, apunta Jiménez, "malgrat que tots vam patir els efectes de la pandèmia del 2020 que va suposar un trasbals per donar servei i organitzar la cobertura dels jutjats, amb complicacions i dificultats, hem pogut superar el que semblava gairebé impossible". Així, l'any passat s'ha notat un increment de resolucions de tots els òrgans judicials de la demarcació i s'ha reduït, a la majoria dels òrgans, el temps de resposta judicial.

Pel que fa als òrgans judicials de fora de Lleida ciutat, Jiménez ha explicat que el jutjat de Balaguer ha reduït molt el temps d'espera que hi havia i en general ha aconseguit sortir de la situació complicada que vivia. En canvi, diu, el de Cervera acumula moltes entrades sobretot d'àmbit civil. És per això, ha afegit, que s'està estudiant crear una oficina judicial com a Balaguer, que s'ha demostrat que ha funcionat molt bé.

tracking