SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

El 70 per cent dels judicis a l'Audiència de Lleida són per delictes sexuals

Preocupació de la presidenta per l'augment d'aquests casos en els últims mesos || Set dels deu jutjats de comarques estan ocupats per jutges substituts

La presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez, va presentar ahir la Memòria judicial de l’any 2021

La presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez, va presentar ahir la Memòria judicial de l’any 2021MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’increment de denúncies per delictes contra la llibertat sexual i del tràfic de la marihuana són dos de les principals preocupacions de la comissió de la policia judicial de Lleida, formada pels cossos policials i les autoritats judicials. Així ho va explicar ahir la presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez, durant la presentació ahir de la Memòria d’activitat dels òrgans judicials de la província corresponent a l’any 2021. Respecte al primer, va afirmar que “en els últims mesos, probablement han arribat a representar el 70% dels assenyalaments de judicis de l’Audiència”.

Jiménez va afegir que “la majoria de casos es produeixen en àmbit intrafamiliar, la qual cosa dificulta la investigació”, encara que va puntualitzar que “no és que hi hagi més casos sinó que es denuncia més”. Pel que fa al tràfic de marihuana, va afirmar “són moltes les organitzacions que venen aquí, per la qual cosa importem delinqüents i després exportem la droga”. Una altra de les dificultats que afronten els òrgans judicials de Lleida és l’alta mobilitat entre els jutges.

D’aquesta manera, set dels deu jutjats que hi ha fora de la capital estan ocupats en aquests moments per jutges substituts. Un dels tres de Balaguer, els dos de la Seu d’Urgell, un dels dos de Cervera i els de Vielha, Solsona i Tremp. “Actualment tenim deu jutges substituts, dos més que fa un any, i tots ells estan ocupant places”, va assenyalar Lucía.

Sobre aquesta situació de provisionalitat, la presidenta de l’Audiència va explicar que “molts dels magistrats són originaris d’altres comunitats autònomes i quan surt una plaça a prop del seu lloc d’origen, se n’hi van”. Preguntada per la possible falta de jutges catalans, va afirmar que “cada vegada n’hi ha més” però “no són suficients per cobrir tota l’oferta existent al territori”.

Hi ha altres necessitats com la de creació d’una cinquena plaça a la secció Civil de l’Audiència, ja que el seu volum d’ingrés és molt superior al mòdul d’entrada establert, superant-lo en un 78,72 per cent. Una altra demanda, que no és nova, és la creació d’un tercer jutjat social. “També està aprovat pel TSJC, encara que no està tan avançat com la creació del cinquè magistrat a l’Audiència.” També va anunciar que l’1 de gener del 2023 el jutjat de primera instància número 6, mercantil, es dedicarà exclusivament a aquesta matèria.Respecte a l’ús del català –a Lleida només es van dictar en aquest idioma el 10,9% de les sentències–, la presidenta de l’Audiència va afirmar que “és cert que s’utilitza poc però no m’ha arribat cap queixa”.

tracking