SEGRE

L'oposició a la Paeria tomba una modificació de crèdit per la partida per a l'equipament per a temporers de Pardinyes

El ple municipal avala la proposta de CCOO per crear una xarxa catalana d'alta velocitat d'obligació de servei públic

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'oposició a la Paeria de Lleida ha tombat una modificació de crèdit per un import de 622.225,40 euros que incloïa partides per renovar la gespa del camp de Pardinyes o subvencions a la Fecoll i l'Orfeó Lleidatà. PSC, PP, Cs i els regidors no adscrits hi han votat en contra per la partida de 95.000 euros que també incorporava l'expedient per enderrocar parcialment les sitges de Pardinyes on el govern municipal pretén ubicar l'equipament per a temporers. El Comú ha valorat positivament el canvi d'ubicació i el replanteig del projecte però s'ha abstingut per diferents "incompliments" d'ERC i Junts. D'altra banda, el Ple ha donat suport al projecte de CCOO 'CATAV 2023' per crear una xarxa catalana d'alta velocitat d'obligació de servei públic.

El Ple, corresponent al mes de juny, ha rebutjat una modificació de crèdit al pressupost per al 2022 plantejada pel govern municipal que incorporava diferents partides, una de les quals per enderrocar parcialment les sitges de Pardinyes per construir-hi l'equipament comunitari per múltiples usos (ECMU). Aquesta partida ha comportat el vot contrari del PSC, PP, Cs i els regidors adscrits a la modificació.

La tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Pifarré, ha expressat que l'expedient també incloïa partides per renovar la gespa del camp de futbol de Pardinyes, o subvencions a projectes d'educació i entitats com són la Fecoll o l'Orfeó Lleidatà, entre altres actuacions, que no es podran dur a terme. Així mateix, ha reiterat el compromís del govern de tirar endavant l'equipament de Pardinyes malgrat que no s'hagi aprovat destinar-hi els 95.000 euros previstos a la modificació de crèdit.  

Des del grup socialista han qualificat de "joc brut" per "confrontar els grups amb la ciutadania" el fet que el govern hagi platejat una modificació amb partides per a diferents actuacions. En aquest sentit, l'han acusat "d'entrar per la porta del darrera tot allò vinculat amb l'ECMU".

De la seva banda, el Comú ha justificat la seva abstenció per diferents "propostes incomplertes" per part del govern en diferents àmbits com ara en la millora de la mobilitat, la recollida selectiva o la neteja viària. Des d'aquest grup han valorat positivament el canvi d'ubicació de l'equipament per a temporers i desvincular-hi l'atenció al sensellarisme. En canvi, ha tirat endavant l'altra modificació de crèdit que ha anat al Ple, en aquest cas lligada als fons europeus Next Generation.

Xarxa catalana d'alta velocitat

En l'apartat de mocions, el Ple de la Paeria ha avalat per unanimitat la moció de CCOO de suport al projecte del sindicat 'CATAV 2023' per crear una xarxa catalana d'alta velocitat d'obligació de servei públic que contribueixi a vertebrar el país. El document demana posar en funcionament una xarxa pròpia de serveis ferroviaris de mitjana distància d'alta velocitat que discorrin íntegrament l'àmbit territorial de Catalunya, en l'horitzó del 2023, aprofitant les infraestructures i els mitjans ja existents. D'aquesta manera, s'incrementarien les freqüències i els serveis ferroviaris d'alta velocitat i també permetria reduir els preus de bitllets i abonaments.

Garantir els drets de les persones LGTBI+

Així mateix, ha quedat aprovada amb el suport de tots els regidors la moció del Comú per reforçar l'acció municipal per garantir els drets de les persones LGTBI+. El text expressa el suport de la Paeria a la diada del 28-J per a l'alliberament afectiu, sexual i de gènere i planteja diferents mesures per promoure el dret de totes les persones a desenvolupar una vida lliure d'obstacles, discriminacions i violències per motiu de gènere.

També ha prosperat per unanimitat la moció presentada per la protectora d'animals Lídia Argilés, amb el suport de l'Associació Asperger-Tea Lleida i la clínica veterinària Gospuntgat, entre altres entitats, per a una pirotècnia "respectuosa i segura".

Pròrroga del contracte del servei de bus urbà

El Ple també ha aprovat prorrogar el contracte del servei de transport urbà de viatgers a Moventis fins al 31 de desembre del 2023, així com la modificació de les clàusules del contracte. Aquesta actualització inclou incorporar a la flota de tres vehicles híbrids i es modifica el càlcul del nombre de viatgers compromesos anualment, de manera que es fixa en el 2% el marge que dona lloc al cobrament d'incentiu o a una penalització (abans era del 5%). El valor de les millores introduïdes al contracte del servei de busos urbans és de 231.030 euros a favor de la Paeria. A banda d'això, la concessionària es compromet a no reclamar els costos de manteniment per l'antiguitat de la flota.

Cessió dels solars per a l'institut de Cappont i per ampliar l'escola Camps Elisis

El Ple també ha donat llum verda la cessió a la Generalitat de dues finques municipals per a equipaments educatius. Un dels expedients és la mutació demanial del solar del carrer del Riu Besos 11, on es construirà l'institut de Cappont, una llarga reivindicació del barri. La redacció i construcció del projecte anirà a càrrec del Departament d'Educació. L'altre solar s'ubica al carrer Santa Cecília i permetrà ampliar l'escola Camps Elisis. El nou àmbit de l'escola comprendrà el centre actual fins al pavelló de l'Antorxa, incloent unes casetes de jardineria situades a la part de darrere. La voluntat és que en la mateixa actuació també es restauri i reformi el pavelló, que manté la titularitat municipal.

Baixador del polígon el Segre

La sessió també ha avalat el conveni de col·laboració entre la Paeria i la Generalitat per construir al camí de Grenyana un nou baixador de la línia Lleida-la Pobla de Segur de FGC, que donarà servei al Polígon Industrial El Segre. L'actuació està vinculada a la projectada supressió per part de la Generalitat dels tres passos a nivell que queden al camí de Grenyana i a la construcció d’un pas elevat. A causa de la manca de consens veïnal per fixar el punt del pas elevat, el govern ha optat per tirar endavant la creació del baixador, que forma part dels projectes finançats per la Unió Europea dins dels fons Next Generation. 

Així mateix, s'ha aprovat el projecte d'expropiació d'uns terrenys situats al carrer Palauet que ja formen part del vial de Víctor Torres. Aquest tràmit resol el pas de titularitat privada a pública d'una porció de terreny que havia quedat pendent en el procés de construcció del vial, ara fa més de deu anys. També ha prosperat la modificació de l'Ordenança de la neteja viària i de la gestió dels residus per definir el model de recollida selectiva porta a porta.

Sentència per les llicències urbanístiques

D'altra banda, el Ple ha acceptat, amb 20 vots a favor i les set abstencions del PSC, donar compliment a la sentència que estima parcialment el recurs contra l'Ajuntament de Lleida presentat per regidors socialistes. El jutjat del contenciós número 1 de Lleida ha avalat la decisió del govern municipal d'aixecar la suspensió de llicències d'edificació en zones on el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat inicialment en l'anterior mandat introduïa canvis. Per contra, la sentència declara il·legal la part de la disposició que fixava que la suspensió "es reprendrà en el moment en què s'acordi una nova aprovació inicial del POUM".  

Llum verda al Compte General 2021

Entre altres punts, la sessió ha donat llum verda a l'aprovació del Compte General de la Paeria corresponent a l'exercici econòmic del 2021, amb els vots a favor dels dos grups del govern i el Comú i les abstencions de la resta de regidors. Un cop validat, es trametrà a la Sindicatura de Comptes. Abans del Ple ordinari, la Junta General de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) també ha aprovat els comptes del 2021 d'aquest organisme, amb el mateix sentit dels vots.   

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb els tinents d'alcalde, durant el Ple de la Paeria del mes de juny del 2022

L'oposició a la Paeria tomba una modificació de crèdit per la partida per a l'equipament per a temporers de PardinyesACN

tracking