SEGRE

UNIVERSITAT FORMACIÓ

Més de 140 alumnes d'ESO, Batxillerat i FP participen en tallers a la UdL en el marc del programa Campus Jove Itinera

Amb l'objectiu d'ajudar els preuniversitaris a generar vocacions

Estudiants d’ESO i Batxillerat en un laboratori, al curs ‘Animal research: els superpoders de la PCR i la microscòpia’.

Estudiants d’ESO i Batxillerat en un laboratori, al curs ‘Animal research: els superpoders de la PCR i la microscòpia’.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alumnes d’ESO, Batxillerat i FP amb bates blanques analitzant l’ADN animal en un laboratori de Veterinària i altres rodant un curtmetratge al Magical Media. Aquesta és la tipologia d’alumnes que es pot trobar aquests dies a la Universitat de Lleida (UdL), que participen en algun dels tretze tallers que l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) organitza des del passat 27 de juny i fins al 8 d’aquest mes en el marc del Campus Jove Itinera, amb l’objectiu principal de generar vocacions. “Volem oferir un primer tast de les carreres de la UdL, des d’humanitats fins a tecnologia.

Si entren, proven i veuen que els agrada, poden estudiar-les”, indica el director de l’ICE, Fernando Guirado. Hi ha 145 inscrits i estan “molt motivats”, tal com corroboren els mateixos estudiants i els docents, com Romi Pena, catedràtica de Ciència Animal, que s’encarrega del curs Animal research: els superpoders de la PCR i la microscòpia. Destaca les ganes d’aprendre dels alumnes i assegura que, després de l’èxit, l’estiu que ve repetiran el taller.

El director de l’ICE subratlla que també ofereixen cursos que “no tenen una titulació directa a la UdL, però que els poden ajudar a aprofundir en alguna temàtica que els interessa”. “Aquests alumnes estan de vacances i es podrien quedar a casa, però si decideixen ser aquí en una aula o un laboratori, és perquè realment els agrada. Són cursos molt pràctics i dirigits, no se senten abandonats.

Durant les vint hores que duren els tallers, repartides en una setmana, ho viuen.” Així mateix, detalla que a alguns alumnes aquests cursos els serveixen per al seu treball d’investigació de Batxillerat i als professors universitaris, per comprendre quina mena d’estudiants arribaran a les carreres universitàries.Aquesta és la quarta edició del Campus Jove Itinera, que aquest estiu ha recuperat la presencialitat, després de dos anys online per la pandèmia. “Des del primer any ens van dir que calia una activitat d’aquest tipus per conèixer què és la universitat”, remarca i destaca que serveixen per “sortir de la idealització que tenen d’uns estudis i veure directament si els agrada”. Apunta que els interessos dels joves “es mouen en funció del que veuen al voltant, a la societat” i argumenta que per això han tingut molt èxit tallers com el d’Energia als edificis.

Com la simulació i la realitat virtual ajuden la sostenibilitat, i el Curtmetratges exprés. Va apuntar que durant la pandèmia va destacar el de mindfulness, per saber gestionar les emocions i l’estrès.

Plantegen un laboratori mòbil per atansar les activitats al territori

Un dels hàndicaps d’aquest campus per a alumnes preuniversitaris és que els cursos es fan a la capital i els resulta difícil d’accedir als alumnes de comarques allunyades.

Quan els cursos eren online hi havia més diversitat, però ara són majoritàriament de Lleida o rodalies, per qüestions de mobilitat. El director de l’ICE assenyala que alguns dels cursos es poden impartir de forma telemàtica, com els d’anglès o mindfulness, però per a d’altres es necessiten unes instal·lacions específiques. Per això, afirma que s’han plantejat moure alguns dels tallers fora de Lleida ciutat en funció de la temàtica, per exemple.

“Durant la pandèmia fèiem activitats als instituts i estem valorant poder utilitzar els seus laboratoris o bé generar laboratoris mòbils per atansar-los a alumnes que no poden apuntar-s’hi per la distància, encara que té un cost elevat”, remarca el director.

Alumnes d'un taller al Magical Media

Alumnes d'un taller al Magical MediaMAGDALENA ALTISENT

tracking