SEGRE

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida crea una unitat que atendrà els pacients amb patologies de columna de tota la demarcació de Lleida

Atendrà entre 15.000 i 18.000 consultes i farà unes 250 intervencions quirúrgiques anuals amb tecnologia capdavantera

Professionals de la nova Unitat de Raquis de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Data de publicació: dilluns 04 de juliol del 2022, 13:45

Localització: Lleida

Autor:

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida crea una unitat de raquis multidisciplinària i territorialCedida a l'ACN per l'ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida posarà en marxa el 4 de juliol, en una fase inicial, una nova unitat de raquis, una de les primeres que es creen a l'Estat. Integrarà els serveis de Traumatologia, Neurocirurgia, Clínica del Dolor i Rehabilitació i tractarà les patologies de columna vertebral, en relació directa amb l'atenció primària i amb la participació dels serveis generals del centre. La nova unitat atendrà entre 15.000 i 18.000 consultes anuals i efectuarà unes 250 intervencions quirúrgiques, amb la nova tecnologia capdavantera incorporada recentment a l'Arnau, com són el TAC operatori (Loop-X) i el neuronavegador. Així mateix, portarà a terme unes 2.000 teràpies intervencionistes anuals per al tractament del dolor.

L'objectiu de la nova unitat és diagnosticar i tractar les malalties de la columna vertebral des d'una vessant integradora per al pacient, pel que fa a intervencions quirúrgiques, tractaments intervencionistes de la Clínica del Dolor (infiltracions o rizòlisis, entre altres) i fisioteràpia. La Unitat de Raquis atendrà els pacients amb patologies de columna de tota la demarcació de Lleida, que inclou les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, que comprenen una població de referència de 450.000 habitants.

La Unitat de Raquis de l'Arnau de Vilanova és una de les primeres que es crea a tot l'estat espanyol. El cap de secció de Traumatologia de l'Arnau de Vilanova, Ramon Jové, destaca que aquesta unitat "suposa una nova manera de treballar i representa tot un repte a favor de la visió integradora i del tractament multidisciplinari de tota la patologia de raquis". Així, la constitució de la Unitat suposa un "canvi substancial" en l'atenció dels pacients. Fins ara, l'atenció es trobava fragmentada en les diverses especialitats hospitalàries, deslligades de l'atenció primària i sense una visió global i integradora.

El cap del servei de Neurocirurgia de l'hospital lleidatà, Fuat Arikan, ha ressaltat que "la creació d'aquesta nova unitat ha estat enfocada precisament a millorar la qualitat assistencial i a optimitzar els recursos disponibles al territori". "Això suposa que el pacient ja no requerirà múltiples visites a diferents especialistes, sinó que amb una sola serà valorat completament cosa que optimitza el millor tractament, ja sigui quirúrgic o/i mèdic", ha explicat Arikan. Disposar d’una unitat global multidisciplinària implica finalitzar la segmentació dels diferents especialistes implicats, conferint una visió única i global dins de la unitat. Així mateix, l'Arnau preveu una millora de la qualitat assistencial percebuda pels pacients del territori i una millor eficiència dels recursos sanitaris.

Per la seva banda, Mercè Matute, coordinadora de la Unitat del Dolor de l'Arnau de Vilanova, ha indicat que "aquesta unitat és fruit de molts anys de treball de molts professionals". "La Unitat va començar amb l'objectiu de disminuir el patiment dels pacients amb malalties de columna per oferir-los, en cada moment de l'evolució de la seva malaltia, el millor tractament disponible ja sigui farmacològic, rehabilitador, intervencionista o quirúrgic, amb el suport psicològic adient i això ara s'ha convertit en una realitat", ha assenyalat Matute.

tracking