SEGRE

ECONOMIA TRANSFORMACIÓ

Lleida, capital catalana de la bioeconomia amb un congrés i més de cent activitats

Serà al setembre i comptarà amb cinquanta experts en l'adaptació del model productiu || Fira de Sant Miquel incorporarà un pavelló monotemàtic amb empreses que exposaran la seua experiència

Representants de l’anomenat G6. El president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (tots dos al centre), promouen aquesta iniciativa juntament amb el delegat del Govern, Bernat Solé (tercer per l’esq.) en l’anome ...

Representants de l’anomenat G6. El president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (tots dos al centre), promouen aquesta iniciativa juntament amb el delegat del Govern, Bernat Solé (tercer per l’esq.) en l’anome ...AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida es convertirà al setembre en capital catalana de la bioeconomia amb la celebració de més d’un centenar d’activitats entorn de les noves tendències de producció i consum sostenibles. El nucli de tota la programació es desenvoluparà els dies 29 i 30 amb la celebració del Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya (BIT), que comptarà amb mig centenar d’experts que participaran en les diferents ponències organitzades. El Congrés BIT se celebrarà coincidint amb la Fira de Sant Miquel, que incorporarà un Pavelló de la Bioeconomia, on empresaris mostraran els últims avanços en matèria de producció natural i sostenible i economia circular.A més del Congrés i el pavelló firal monotemàtic, les activitats sobre bioeconomia se celebraran també durant la setmana prèvia a Sant Miquel (vegeu els desglossaments) i són el producte dels treballs que s’han dut a terme des de fa tres anys impulsats per l’anomenat G6, que formen Generalitat, ajuntament de Lleida i Diputació, cambres de comerç (de Lleida i Tàrrega) i UdL.

En aquesta experiència se sumaran també la conselleria d’Acció Climàtica, l’IRTA, Eurecat i el CCTF. En el cas del Congrés BIT, l’impulsen la Generalitat, Paeria i Fira de Lleida, Diputació i ajuntament de Vic, on l’abril passat ja es van organitzar activitats centrades en la bioeconomia. El congrés haurà de ser un punt de trobada d’empreses, start-ups i centres d’investigació que canalitzin la transformació del sector primari cap a la bioproducció i bioenergia.

Experts internacionals coincideixen que el món està bolcat en una producció i un consum en línia amb objectius de conservació dels recursos i de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Per això, Lleida reunirà cinquanta experts que participaran en sessions temàtiques, taules redones, tallers i ponències sobre el nou model de producció. Les activitats comptaran també amb Acció; el col·legi d’Enginyers Agrònoms; la Fecac i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari.

Les activitats arribaran a escoles i empresesLes activitats sobre bioeconomia, que tindran lloc a Lleida a finals de setembre, arribaran també a empreses i escoles amb la celebració de la primera Setmana de la Transformació Econòmica a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, entre els dies 19 i 25 de setembre. A totes les comarques s’organitzaran tallers escolars, jornades de portes obertes en empreses i jornades participatives. El tema central serà la bioeconomia circular, com una forma de producció natural, de proximitat i que busca l’aprofitament dels recursos en tot el cicle d’elaboració.

La diputació de Lleida, que promou la setmana de la transformació econòmica, defensa que l’avaluació dels excedents agraris pot comportar la creació d’agroindústria al territori. Durant tota la setmana s’organitzaran més d’una trentena d’accions transformadores i participatives a tot el territori sota l’epígraf transformacions i l’eslògan Ens Trobem?, que implicarà tallers de bioeconomia, jornades i sessions obertes.

Canviar l’economia per mitigar també la despoblacióFonts de la Diputació, impulsora de la primera setmana de la Transformació Econòmica, van assenyalar que l’adaptació del sector primari a una economia verda i sostenible ha de portar a la fixació de la gent al territori, de manera que contribueixi a combatre la despoblació de zones com la Lleida rural.

El projecte té un horitzó de vuit anys i compta amb un pressupost de 17,7 milions per a la primera fase, que va començar el 2020 i culmina aquest any. Està coordinat per Promoció Econòmica i compta amb inversió de diferents institucions.

tracking