SEGRE

COMERÇ HISTÒRIA

Els últims negocis centenaris

Els últims negocis centenaris

Els últims negocis centenarisJORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comerç tradicional de Lleida cada vegada conserva menys locals amb més d’un segle d’història i es troben en ple desafiament a la tendència que imposen les franquícies i, sobretot, internet.

Fa només una setmana va tancar la joieria Lavaquial després de 131 anys i era la quarta amb més de cent anys de l’Eix després de la farmàcia Aragonés, que té constància que a l’edat mitjana ja hi havia un apotecari en aquesta plaça, la pastisseria Monrabà (1850), la botiga de música i instruments Casa Guarro (1883) i Josa i Gassó (1901).

La presidenta de Comerços de l’Eix, Montse Eritja, va apuntar que un dels problemes d’aquest sector són els horaris. “Ara els joves estudien i pensen a tenir els caps de setmana lliures, tret que un comerç en concret es dediqui a un ofici que passa de pares fills, com és el cas de la Casa Guarro, amb l’especialització en els instruments, o amb Monrabà i l’ofici de pastisser”.

A més, Eritja posa el focus en el sector tèxtil. “Amb la roba hi ha un canvi de moda constant que implica un cost i estar al dia, per la qual cosa la gent prefereix dedicar-se a una altra cosa.” Per una altra banda, afirma que “tenim una competència deslleial, internet, i clients poc fidels”. En aquest sentit, remarca que “el dependent pot donar una atenció personalitzada que internet no dona, a més que el comerç familiar té més qualitat, però la gent no el valora fins que el perd”.

Eritja també remarca que un dels problemes és el lloguer dels locals. “Són alts i qui està disposat a pagar més són les franquícies, cosa que provoca que tant a Lleida com en altres llocs hi hagi botigues que hagin de tancar.”

Per la seua part, des de la farmàcia Aragonés, Ramon Aragonés va atribuir a la venda online el fet que els comerços siguin més efímers. “La gent no s’adona que cada vegada hi ha menys botigues perquè s’utilitza molt internet per comprar, sobretot entre la gent jove”, destaca.

Aragonés afegeix que “ara vivim en un doble vessant i en uns anys ja veurem què passa, però a França fa anys que els negocis desapareixen per les grans superfícies i per aquesta raó serà difícil mantenir els eixos comercials”. Respecte a les altres dos botigues centenàries, Monrabà no va participar en aquest reportatge perquè està de vacances, mentre que la Casa Guarro ho va declinar.

Els últims negocis centenaris

Els últims negocis centenarisJORDI ECHEVARRIA

tracking