SEGRE

ECONOMIA ENERGIA

La Moncloa no cedeix i des d'aquesta nit es limitarà la temperatura als 27 graus

I a les 22.00 hores s'apagaran llums, encara que la ministra diu que seran “flexibles”

Una comercianta regula l'aire condicionat fins als 27 graus per complir les mesures, ahir

Una comercianta regula l'aire condicionat fins als 27 graus per complir les mesures, ahirMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va ratificar ahir que a partir d'aquesta mitjanit tots els edificis públics, de comerç i hostaleria hauran de regular la temperatura a un mínim de 27 graus a l'estiu i tancar els llums a partir de les deu de la nit. L'Executiu de Sánchez va rebutjar ajornar l'aplicació del pla i dona un mes a les comunitats perquè aportin idees.

L’ajustament de termòstats en edificis públics i negocis així com l’aturada d’aparadors a partir de les 22.00 hores entraran en funcionament aquesta mitjanit. Així ho va ratificar ahir la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de reunir-se amb les comunitats i rebutjar ajonar l’aplicació de les mesures, tal com demanaven Catalunya, Madrid, Andalusia, Galícia, Castella i Lleó i Múrcia.

El que sí que ha donat és un mes a les autonomies per presentar propostes al pla d’estalvi energètic, que estarà en vigor fins, com a mínim, al novembre de l’any que ve. D’aquesta manera, a partir d’aquesta mitjanit els edificis públics administratius, comercials i d’hostaleria, hauran d’estar climatitzats a un mínim de 27 graus a l’estiu i a un màxim de 19 a l’hivern. No obstant, Ribera ja va matisar divendres que, en funció del tipus de negoci i edifici, així com espais culturals com cines, auditoris o centres de congressos, i edificis per al transport de persones, com estacions i aeroports, hi haurà excepcions per no afectar la normativa laboral, que fixa en 25 graus la temperatura mínima a l’estiu (vegeu la columna).

D’altra banda, a partir de les 22.00 hores els edificis i negocis que no continuïn oberts hauran d’apagar els llums, aparadors inclosos. Una altra mesura serà que els locals hauran de tenir un tancament automàtic de portes per mantenir la temperatura interior i comptaran amb un mes per adaptar-se a aquesta última norma, molt criticada per les patronals del comerç (vegeu el desglossament).Paral·lelament, la ministra Ribera va rebutjar que improvisés les mesures i va recordar que des del 2009 s’aplica una limitació “més laxa” de la climatització en llocs públics, i que “el decret d’estalvi energètic està en vigor, però s’aplicarà amb flexibilitat i s’escoltaran propostes”. Per la seua banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar a les comunitats que compleixin el pla “per responsabilitat”, mentre que les autonomies governades pel PP no descarten portar el pla als tribunals.

Catalunya veu inseguretat jurídica i patronals de Lleida critiquen la pressa

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, va advertir ahir que hi ha imprecisions en el decret llei del pla d’estalvi energètic que generen “inseguretat jurídica” per als sectors que s’hi veuen afectats. Assegura que el pla no preveu mitjans per garantir el seu compliment i que a la reunió d’ahir no es van aclarir dubtes, a més de qualificar la trobada de “pèrdua de temps”. A Lleida, les patronals Pimec Comerç i Fecom van lamentar “les presses de Moncloa a tirar endavant un pla de mesures necessàries, però que han de ser consensuades” i creuen que el millor hauria estat esperar a les aportacions de la comunitats.

Més tranquils estan des de la Federació d’Hostaleria, que acataran les mesures i no preveuen “una gran despesa” per adaptar-s’hi.

Els bars amb la porta oberta l’hauran de tancar al setembre.

Els bars amb la porta oberta l’hauran de tancar al setembre.MAGDALENA ALTISENT

tracking