SEGRE

ESNOTICIA

Confusió i dubtes en el primer dia amb mesures d'estalvi energètic

El comerç lidera les queixes i les patronals veuen inviable poder complir tot el pla

Una comercianta de Lleida ciutat fixa en 27 graus la temperatura de l’interior del seu negoci, ahir.

Una comercianta de Lleida ciutat fixa en 27 graus la temperatura de l’interior del seu negoci, ahir.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La limitació de temperatures en interiors i l'aturada de llums a la nit als edificis públics, comercials i de l'hostaleria va entrar ahir en vigor amb molts dubtes entre els treballadors del sector per falta d'informació. Al seu torn, les patronals veuen “impossible” complir les condicions del pla i insten el Govern a flexibilitzar els terminis.

El pla d’estalvi energètic ja ha entrat en vigor i des d’ahir els edificis públics, comercials i d’hostaleria han de tenir l’aire condicionat a un mínim de 27 graus i la calefacció a un límit de 19, i a partir de les 22.00 hores hauran de tancar els llums els que no estiguin oberts. Aquestes són les dos principals mesures del pla, que durarà fins com a mínim el setembre de l’any que ve, però que el Govern central preveu aplicar amb flexibilitat i excepcions i podran posar l’aire a 25 graus aquells negocis que no puguin respectar les mesures per condicions laborals o específiques del sector, com una cuina o un forn.

D’altra banda, hi haurà una tercera mesura que no entrarà en vigor fins al setembre que obliga tots els locals climatitzats a tenir una porta de tancament automàtic, i s’ha donat de temps fins al setembre perquè els sectors s’hi adaptin. A Lleida, la primera jornada amb aquestes mesures es va viure amb normalitat i sense incidents, però amb molts dubtes. Entre els comerciants i els hostalers, bàsicament eren sobre a quina temperatura havien d’estar al seu establiment, si complien els requisits per acollir-se a excepcions i dels terminis que tenien per adaptar-se a les mesures, principalment per a aquells negocis sense portes.

Per la seua part, les patronals lleidatanes van dir que ahir van tenir “un matí caòtic” atenent consultes i que l’obligatorietat de tenir porta és “impossible” de complir tant pels terminis que planteja el Govern com pel cost que suposarà adaptar-s’hi. Paral·lelament, els treballadors dels edificis públics es van acollir a les mesures sense gaires problemes, ja que la majoria d’immobles públics ja seguien plans d’estalvi, mentre que a les oficines d’atenció ciutadana (OMAC) la temperatura es regulava entre els 27 i els 25 graus en funció de l’aforament.Paral·lelament, els clients i usuaris es van mostrar dividits per l’entrada en vigor d’aquestes mesures, ja que alguns les veuen necessàries i que ajudaran a reduir la despesa energètica, mentre que altres les veuen confuses i creuen que provocarà pèrdues de clients en alguns negocis.

L’hostaleria espera “flexibilitat” amb els 25 graus

Propietaris de bars i restaurants de Lleida ciutat desconeixien ahir si havien de tenir la temperatura de l’aire a 25 o a 27 graus i alguns el regulaven segons el seu criteri, fins i tot a 24 graus, perquè van denunciar “manca d’informació”.

Altres hostalers que tenen un local petit però una gran terrassa temen que a l’hivern perdin clients, ja que a l’interior la temperatura serà de 19 graus. Malgrat tot, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, es va mostrar satisfet de poder flexibilitzar la temperatura als 25º i va afirmar que es va avisar de les mesures els socis. “Entenem que cal avançar en l’estalvi energètic, però al nostre sector no crec que ens afecti gaire”, va assenyalar, tot i que va dir que “potser es notarà a l’hivern, però tots els locals estarem igual, per la qual cosa no crec que perdem clients”.

Considera que tampoc hi haurà problemes amb les portes tancades “perquè tots tenim portes”.

“És impossible complir els terminis del Govern”

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, va reconèixer que “està clar que s’han de prendre mesures d’estalvi energètic, però han d’estar més consensuades”. Va reconèixer que l’obligatorietat de tenir porta en llocs climatitzats “és el principal problema, perquè és impossible complir els terminis del Govern central i molts negocis es veuran obligats a fer reformes”.

“La Moncloa hauria de flexibilitzar les dates”

“La gent té molts dubtes, ha estat un matí caòtic.” Així ho va assegurar el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va remarcar que “hi ha molta indignació amb el tema de les portes, és una mesura que s’aplica sense temps”, i va advertir amb “un col·lapse” en l’elaboració i distribució de portes “si el Govern central no flexibilitza terminis”.

“Això de les portes no es podrà arribar a complir”

El president de la Federació de Comerç de Lleida (Fecom), Rafel Oncins, va avisar que “l’obligatorietat de tenir porta abans del mes de setembre en negocis climatitzats no es podrà arribar a complir, han d’ajonar-ho o donar més terminis”.

“Som dels sectors menys afectats”

El secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, va afirmar que la flexibilització de la temperatura a 25 graus no “ens afectarà gaire” i respecte als 19 graus a l’hivern, diu que “ens hi haurem d’acostumar”.

Va assenyalar que al principi sí que hi havia confusió al sector, “però crec que ja ha quedat clar”.

tracking