SEGRE

IMPOSTOS ESCOMBRARIES

La taxa per recollida de residus en solars buits genera polèmica

Diversos propietaris han presentat recursos judicials per evitar la mesura impositiva || La Paeria considera important no generar greuges entre amos

Vista aèria de Lleida, amb 700 solars buits, 250 dels quals han de pagar la taxa de residus.

Vista aèria de Lleida, amb 700 solars buits, 250 dels quals han de pagar la taxa de residus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Propietaris dels solars buits que hi ha a Lleida han començat a posar recursos judicials davant de la taxa municipal que la Paeria recapta per la recollida, transport i tractament de residus municipals. La consideren injusta perquè asseguren que les seues propietats no generen rebutjos, més enllà de les males herbes que seguen una o dos vegades a l’any. L’estat dels solars depèn en gran part de la ubicació, ja que els del centre històric estan molt més bruts que els de la perifèria.

De fet, aquest juny hi va haver incendis en un del centre i en un altre de Balàfia. La mesura impositiva es va aprovar el 2016, quan els locals comercials inactius i els solars sense edificar es van afegir a la taxa que ja pagaven els habitatges particulars. Els amos dels terrenys s’havien de donar d’alta a l’ajuntament per pagar l’impost, però fins al 2020 la Paeria només va cobrar les taxes d’uns cinquanta solars dels més de 250 que havien de liquidar el tribut, perquè dels 700 existents s’exclouen les parcel·les cedides a l’ajuntament per a usos comunitaris i aquelles que surtin dels límits del terme municipal.

A causa de l’acord entre ERC, Junts i el Comú, l’octubre del 2021 es va aprovar un augment de l’impost dels 96 euros als 200 € anuals per cada 1.000 metres quadrats de superfície, i amb la nova revisió cadastral es va començar a requerir els pagaments als propietaris que no tributaven, amb un caràcter retroactiu que legalment està fixat en quatre anys. No s’aplica cap recàrrec o interès, però des de la Paeria consideren important que es regularitzi la situació per no mantenir greuges entre uns propietaris i d’altres

Fins al 2020, la Paeria tan sols va cobrar taxes a uns 50 solars dels més de 250 que havien de pagar el tribut

D’altra banda, altres dels problemes que té la ciutat és l’abocament d’escombraries fora dels contenidors als barris on s’implementa el porta a porta, que són Ciutat Jardí i una part de Pardinyes i Balàfia. Els veïns es queixen d’haver de guardar les escombraries a casa durant diversos dies en pisos petits.

El regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, assegura que el balanç és positiu encara que admet que cal perfeccionar el sistema. La previsió és que s’acabi d’implementar a tot Pardinyes i Balàfia l’any que ve, i a partir del 2024 a la resta de la ciutat de forma progressiva. A partir de l’any que ve, també hi haurà recàrrecs d’un 40 per cent en la taxa d’escombraries per actes incívics, així com bonificacions del 20 per cent a aquells que utilitzin bé el servei.

tracking