SEGRE

SOSTENIBILITAT SUBMINISTRAMENTS

Comerços, bars i restaurants utilitzen ventiladors per compensar les limitacions del pla energètic

Comerços, bars i restaurants utilitzen aquests aparells per compensar les limitacions del pla energètic || “El primer és que el client estigui a gust”

Un home menja just a sota d’un ventilador que ha col·locat el restaurant La Masia, ahir.

Un home menja just a sota d’un ventilador que ha col·locat el restaurant La Masia, ahir.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’entrada en vigor del pla d’estalvi energètic i dels límits de temperatura a l’aire condicionat i la calefacció (més informació a la pàgina 16) ha provocat que comerciants i hostalers busquin alternatives per mantenir els negocis frescos. “Ja sigui a 27 o a 25 graus, si tens un local mitjà o gran amb aquesta temperatura no n’hi ha prou per tenir-lo fresc, s’ha de posar més fred”, reconeix la treballadora d’una pastisseria de Cappont, que assenyala que “tampoc és el mateix estar dos minuts a 27 graus en una pastisseria que mitja hora en una cafeteria o bar”. Davant d’aquesta situació, alguns comerços, bars i restaurants estan utilitzant ventiladors per compensar les limitacions en l’aire condicionat.

Un d’aquests és el restaurant la Masia, i el seu responsable, Modesto Ribes, assenyala que “quan ens vam assabentar de les mesures que volien implementar en vam instal·lar cinc per tota la sala del menjador, així podem posar l’aire condicionat a 25 o 27 graus, l’aire fred el reparteixen els ventiladors i així l’establiment està a una temperatura més fresca que la que posa l’aire condicionat”. Una opció per la qual també ha optat Pilar, que regenta una botiga de roba a l’Eix Comercial. “El meu local és petit i fins ara utilitzava l’aire, però amb l’entrada en vigor de les mesures l’he apagat i a l’estiu estaré amb un ventilador i a l’hivern em posaré un calefactor petit”.

Una mesura que ha triat “per estalviar i no haver d’estar pendent de les limitacions i, a més, al tenir la botiga petita amb el ventilador ja cobreixo tota la superfície”. Una pastisseria també de l’Eix utilitza així mateix els ventiladors combinats amb l’aire, i remarca que “no és una cosa que sigui per gust, tant clients com treballadors hem d’estar a gust i de vegades amb 27 graus no n’hi ha prou, per aquest motiu optem per aquesta alternativa”, assenyala un dels treballadors. Paral·lelament, altres negocis, com grans franquícies de roba, cafeteries o bars, no estan complint les limitacions del pla.

Els seus responsables al·ludeixen o desconeixement o que les limitacions de temperatura “em restarien molta clientela”.

Larrosa demana al partit ajuts per adaptar-se a les mesures

El líder de l’oposició a la Paeria, el socialista Fèlix Larrosa, va demanar ahir que el nou pla d’estalvi energètic del Govern Central (PSOE i Podem) contempli “incentius per a aquells negocis que hagin de fer inversions o reformes per adaptar-se a les mesures” i consensuar al màxim possible “els terminis” per poder complir-los. Una demanda que va fer alhora que va criticar el fet que el govern municipal no hagi fet cap campanya informativa de les mesures del pla d’estalvi al comerç i l’hostaleria lleidatana.

“Ningú els ha trucat perquè formin part de la campanya de l’ajuntament”, va dir Larrosa, que es va mostrar sorprès “pel divorci entre el govern municipal, la societat civil i les organitzacions empresarials”. D’altra banda, Larrosa va criticar el mal estat en el qual es troba el patrimoni de la ciutat, que va afirmar que era fruit d’“una falta de planificació flagrant per part del govern”. Finalment, el líder socialista també va reclamar que la Paeria tingui en compte la “societat civil” per fer els projectes que optin a fons Next Generation, ja que “no han participat en cap”.

tracking