SEGRE

ENSENYAMENT INICI DE CURS

Tres de cada 4 interins i substituts, elegits pels directors de centre

Segons el sindicat Ustec, que diu que es vulneren els principis d'igualtat, mèrit i capacitat || Afirma que les extraescolars de tarda “són una guarderia”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat Ustec-Stes, el que té més representació al sector, denuncia que el 75,41 per cent dels docents interins i substituts nomenats aquest estiu a Lleida han estat elegits per les direccions dels centres educatius, cinc punts més que l’any passat. Així ho va explicar ahir la portaveu a Lleida, Rosa Aguilà, que va afirmar que “amb aquestes eleccions a dit, no hi ha principis d’igualtat, mèrit i capacitat”, per la qual cosa va demanar revocar el decret de plantilles. Aguilà va recordar l’acord entre sindicats i Educació “després de molta lluita”, però va afirmar que encara queden qüestions pendents, “com la reducció de ràtios, la recuperació de poder adquisitiu, que es faci efectiva l’estabilitat d’interins, que són el 45% a Catalunya” i estudiar “si fer sis o set setmanes lectives i quinze dies de festa com altres països europeus sense tenir en compte les festes religioses”.

Sobre les extraescolars de tarda al setembre, Aguilà va assegurar que “no s’han pogut planificar i serveixen com a guarderia”. Ustec ha enviat als centres una enquesta sobre com valoren el començament de curs. També va criticar que 20.000 joves s’han quedat sense la plaça elegida a FP i han d’esperar al dia 13 per matricular-se, “per la qual cosa molts centres no es poden organitzar”.

Va afegir que els currículums per competències “ens preocupen, perquè els alumnes han de tenir coneixements i esperit crític” i que els nous no han arribat als centres. Finalment, va denunciar que encara no hi ha personal de suport educatiu “per errors d’Educació en els nomenaments”.

Educació distribuirà ventiladors als centres en què fa més calor

El departament d’Educació preveu distribuir ventiladors als centres educatius en els quals ha detectat que fa més calor. Les altes temperatures que es van registrar a finals del curs passat ja van provocar queixes per la calor que havien de suportar alumnes i docents a les classes i ara, a l’avançar la tornada a les aules, la situació es repeteix. Els serveis territorials no van concretar quants ventiladors instal·laran a Lleida. Així mateix, en el marc del pla d’emergència climàtica, la conselleria preveua efectuar la pròxima primavera obres de reforma, ampliació i millora (RAM) per mitigar la calor en alguns centres.

Seran treballs compatibles amb l’activitat lectiva, ja que el curs no haurà acabat, com la instal·lació de tendals o persianes. I a llarg termini, està previst encarregar a la Universitat Politècnica de Catalunya un estudi en profunditat sobre les necessitats de cada centre.

El nou col·legi de Pinyana, a punt a inicis d’any

Les obres de la nova escola que unificarà les de Balàfia i Pinyana estaran acabades durant el primer trimestre de l’any que ve i Educació encara no ha decidit si traslladaran part dels alumnes abans que acabi el curs o si esperaran al següent per començar tots a la nova seu.

Per ara, els estudiants han començat les classes als respectius col·legis, a excepció dels d’I3, que ja van junts al Pinyana, centre que es troba íntegrament en mòduls des de la seua creació el curs 2009-2010. L’alcalde, Miquel Pueyo, i el director dels serveis territorials d’Educació, Claudi Vidal, van visitar ahir les obres del nou centre, que escolaritzarà prop de 450 alumnes i comptarà amb dos línies. Pueyo va recordar que “la primera pedra es va col·locar el juliol del 2020, en plena pandèmia de Covid, i la previsió era haver-la inaugurat aquest curs, però les incidències relacionades amb materials i subministraments l’han retardat”.

Va remarcar que la previsió actual és que l’edifici estigui acabat el primer trimestre del 2023 i després s’habilitarà el pati. Per la seua banda, Vidal va incidir que “tan aviat com estiguin acabades les obres estudiarem conjuntament amb la direcció de l’escola com fem el trasllat”. “Estem contents perquè donarà igualtat d’oportunitats a les famílies que han apostat per l’escola del barri com a centre de referència”, va afegir.

A més, el tinent d’alcalde Toni Postius va apuntar que la Paeria licitarà aviat les obres d’urbanització de l’entorn del centre i del clavegueram.

La UdL, amb 2.300 nous alumnes i Vallverdú dona la lliçó inaugural

Prop de 2.300 nous alumnes començaran dilluns primer en les diferents titulacions de la Universitat de Lleida (UdL). A l’espera de les pròximes reassignacions i de la preinscripció del setembre, ha cobert el 97,98 per cent de les 2.495 places.

El curs començarà amb sessions d’acollida per als estudiants a tots els campus. Els equips de direcció presentaran els diferents graus i els serveis de la UdL. Lletres oferirà un refrigeri als claustres del Rectorat; la Politècnica Superior, una gimcana al campus de Cappont; i a Inefc Lleida, tallers simultanis de trenta minuts i pràctiques esportives.

A Inefc de la Seu d’Urgell, el dia 13 començaran un raid d’aventura al Parc del Segre que inclourà passar la nit fora. La inauguració oficial del curs serà el dia 15 a l’edifici emblemàtic del campus de Cappont i l’escriptor Josep Vallverdú pronunciarà la lliçó inaugural.

L’alcalde i el delegat d’Educació van visitar ahir les obres del nou col·legi de Balàfia.

L’alcalde i el delegat d’Educació van visitar ahir les obres del nou col·legi de Balàfia.GERARD HOYAS

tracking