SEGRE

LLEIDA

La Paeria constata el deteriorament del Centre Històric de Lleida: degradació, okupes, incivisme, delinqüència, prostitució i falta de neteja

El govern d'ERC i JxCat atribueix la situació actual a la “inacció” de governs anteriors || El PSC diu que sí que va fer actuacions i culpa l'actual executiu de no haver continuat amb el seu “llegat”

Una barraca en un solar situat al carrer la Suda, al costat del Mercat del Pla.

Barraquisme al Centre HistòricSOM VEÏNS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Govern i oposició de la Paeria van coincidir ahir en el ple extraordinari sobre el Centre Històric de Lleida que aquest barri està degradat, amb solars i pisos abandonats o okupats, incivisme, delinqüència, prostitució i falta de neteja, entre altres qüestions, però discrepen sobre les causes. El govern d’ERC i JxCat va defensar que ha executat accions, i que en preveu més per “desestigmatitzar” la zona i va atribuir la situació actual a la inacció de governs anteriors i a la degradació acumulada durant dècades. Al contrari, el PSC va reivindicar el seu treball quan estava al capdavant de la Paeria per dignificar el barri i va culpar el govern actual de no continuar amb el seu “llegat”.

El govern no va presentar propostes i l’oposició, 72, de les quals se’n van aprovar 60, després d’una confusa i accidentada votació. Al final de la sessió, l’alcalde, Miquel Pueyo, va lamentar que no s’hagi actuat abans en favor de “la cohesió social davant de les onades migratòries”. “Era més fàcil especular, llogar pisos en mal estat, no invertir en reformes, fins a cert punt, totes les institucions han vetllat poc pel barri, però no és moment d’assenyalar culpables”, va indicar.

Va detallar que al Centre Històric hi ha veïns de 87 nacionalitats i “això ha de ser tractat com una singularitat i oportunitat, no com un estigma”. Va afegir que “els seus més d’11.000 habitants mereixen un barri pròsper”. Va recordar que impulsen un FabLab al Mercat del Pla i un centre de sexualitats i va animar a “remar tots en la mateixa direcció”.

Joan Ramon Castro, de JxCat, va explicar que enguany al Barri Antic han resolt 193 incidències sobre paviment i mobiliari, 77 d’aigua i clavegueram, 31 sobre rates i coloms i 142 sobre neteja de la via pública. També va indicar que han obert 34 expedients per solars i edificis en mal estat, 7 per ruïna i 8 de relacionats amb inspeccions tècniques, entre d’altres. Va dir que el 2018 van obrir 98 expedients urbanístics, 160 el 2020 i 90 el 2021.Per la seua part, Carme Valls, del PSC, creu que al govern li falta “il·lusió” per recuperar el Barri Antic i va considerar que “cal treballar constantment per no tirar el treball del mandat anterior”.

També va animar a treballar amb veïns i comerciants i entitats per revertir la situació. Elena Ferre, del Comú, va demanar al govern “no menysprear” veïns i entitats del Centre Històric i Sergi Talamonte va alertar de la seua “sensació de frustració i decepció amb els polítics després de dècades de compromisos no complerts”. El portaveu del PP, Xavi Palau, va instar a impulsar “un projecte que superi qüestions partidistes amb una figura neutral que exigeixi el compliment de les mesures, governi qui governi”.

Maria Burrel, de Cs, va dir que “fent el mateix que ara només obtindran més degradació, malestar i estigmatització”. I l’edil no adscrita Ángeles Ribes va lamentar que les propostes no portin associat pressupost. Montse Pifarré, l’edil del Barri Antic, va qualificar les intervencions de l’oposició de “populisme, postureig i un punt d’hipocresia”, però va deixar clar que “tots volem el millor per al Centre Històric”.

El ple extraordinari sobre el Centre Històric d’ahir.

El ple extraordinari sobre el Centre Històric d’ahir.AMADO FORROLA

tracking