SEGRE

SUCCESSOS MULTIREINCIDÈNCIA

Vuit lladres de Lleida sumen 441 antecedents per robatoris, la majoria a l'Eix Comercial

Robar com a modus vivendi. A la ciutat de Lleida vuit delinqüents acumulen un total de 441 antecedents per furts i robatoris violents. Són sis homes i dos dones i dos d'ells estan actualment a la presó. Els Mossos compten amb una unitat específica per controlar-los. La majoria de robatoris es registren a l'Eix Comercial.

Dos agents dels Mossos d’Esquadra patrullant ahir a la tarda a l’Eix Comercial, zona on es registren gran part dels furts.

Dos agents dels Mossos d’Esquadra patrullant ahir a la tarda a l’Eix Comercial, zona on es registren gran part dels furts.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit delinqüents acumulen un total de 441 antecedents per robatoris a la ciutat de Lleida. Es tracta de sis homes i dos dones d’entre 22 i 46 anys que tenen el dubtós honor de liderar el rànquing de lladres multireincidents a la província. Sis estan en llibertat mentre que només dos, un home i una dona, han ingressat preventivament a la presó. Es caracteritzen per robar en botigues, la majoria de vegades a la distracció i a l’Eix Comercial, i a ciutadans que passegen i als quals sostreuen, també a la distracció o d’una estrebada, el mòbil o la cartera.

Per combatre aquest tipus de delinqüència, els Mossos d’Esquadra compten des de fa tres anys a Lleida amb una unitat especialitzada, coneguda com a Fura. “Només que ens facin la descripció o visualitzem les càmeres de seguretat ja els hem identificat”, comenta el cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos a Lleida, el subinspector Rafa Melero, que elogia la “col·laboració amb els comerciants i la Guàrdia Urbana”. Després de cometre el robatori, fugen al Barri Antic, on revenen els articles sostrets.

Els grans perjudicats són els comerciants per la inseguretat que genera aquesta multireincidència, tant a ells com als compradors. Montse Eritja, presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix, explica que “ha augmentat la presència policial però els furts són constants. Demanem a la resta d’associats que denunciïn tots els casos que vegin, i és d’agrair que la policia ja agafi la denúncia al mateix establiment i no hagis de desplaçar-te a comissaria”. A més de càmeres, hi ha botigues que han contractat vigilants. Eritja lamenta que “hi ha vegades que fas més la funció de vigilar que la de vendre”.

Mossos i comerciants esperen que la recent reforma del Codi Penal, que endureix les condemnes per a aquests delinqüents i que va entrar en vigor fa un mes, tingui efectes ben aviat. Poden ser condemnats a fins a divuit mesos de presó per a petits furts en cas de reincidència –mínim de tres condemnes–. “Una altra mesura efectiva és que s’estan adoptant ordres d’allunyament respecte a les botigues, perquè el lladre, només amb accedir al local i sense arribar a robar, ja està cometent un delicte, que és el de trencament”, comenta el subinspector Melero.

Rafa Melero, cap de seguretat ciutadana

Com lluiten contra els lladres multireincidents? Fa tres anys vam crear un grup operatiu específic contra els multireincidents, denominat Fura, que es dedica a detectar, conèixer i perseguir aquest tipus de delinqüents. Els agents van de paisà i es compta amb el suport de patrulles uniformades. Quant als lladres, roben en botigues o a ciutadans que passegen pel carrer.

I com actuen aquests lladres? A la distracció o en un moment de necessitat, perquè alguns són toxicòmans. Per exemple, es planten al davant de la botiga i esperen el moment adequat per entrar a agafar el que puguin i fugir cap al Barri Antic. N’hi ha altres que actuen amb violència i s’enfronten als empleats o roben a persones grans.

Els molesta que moltes vegades, al tractar-se de furts o de robatoris de poca entitat, quedin en llibertat en hores? A nosaltres ens interessa aportar prou proves perquè el dia de judici hi hagi una sentència condemnatòria. És la nostra missió. Amb la multireincidència, ens interessa que acumulin condemnes perquè se’ls pugui aplicar aquest agreujant i acabin entrant a la presó.

tracking