SEGRE

Les novetats del currículum de primària i ESO a Catalunya aprovat aquest dimarts

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica, que inclou l’Educació Primària, l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i els cicles formatius de grau bàsic. Al document d’acords del Govern, després de la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts, s’explica que la Conselleria d’Educació "ja va entregar l’esborrany definitiu d’aquest decret als centres educatius abans de l’inici de curs". El Govern ha assenyalat que "el text del document no ha variat, més enllà de reorganitzacions en el preàmbul i en alguns articles", així com la incorporació d’aclariments normatius.

Els centres educatius tindran tres anys per aplicar progressivament els canvis del nou currículum, tal com va anunciar la Conselleria el mes de març. Al decret es defineix l’estructura del currículum, que inclou com a novetat les competències clau i el perfil competencial de sortida, que concreten les finalitats educatives d’aquestes etapes. També incorpora nous elements curriculars per al desplegament de les àrees i matèries: competències específiques, criteris d’avaluació, coneixements i situacions. En aquest sentit, el nou currículum aprofundeix en l’"enfocament competències per aconseguir un aprenentatge amb sentit i profund".

NOVETATS

Com a novetats, el currículum inclou sis aspectes que es volen impulsar en el sistema educatiu –aprenentatge competencial, perspectiva de gènere, universalitat del currículum, qualitat de l’educació lingüística, benestar emocional i consciència global o ciutadania democràtica–. Es preveu l’enfocament competencial, que combina continguts de les matèries amb "capacitats personals per resoldre situacions problemàtiques", i la possibilitat d’establir àmbits per impartir de forma integrada diferents àrees i matèries.

El nou currículum també contempla la capacitat dels centres per gestionar de forma autònoma una fracció de l’horari escolar i treballar a partir de projectes globalitzadors; la preparació dels alumnes per al seu itinerari formatiu posterior i acompanyar-los en el seu desenvolupament personal i social; i que s’elabora un sol decret per a l’educació bàsica incloent les dos etapes educatives que constitueixen una sola unitat.

En el desplegament d’aquest currículum, s’han publicat exemples de projectes globalitzadors tant d’educació primària com secundària; s’ha fet ja una formació bàsica a direccions; un web amb una guia específica i recursos que es van actualitzant; i s’està organitzant formació i acompanyament per als centres que s’iniciarà a l’octubre.

tracking