SEGRE

Obre la 68a Fira de Sant Miquel de Lleida amb incertesa dels expositors pel moment "complicat" del sector agrari

El certamen, que se celebra fins diumenge, recupera la normalitat prepàndèmia i assoleix la plena ocupació

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 68a fira agrària de Sant Miquel ha obert portes aquest dijous a Fira de Lleida, conjuntament amb la 37a edició del saló Eurofruit. El doble certamen firal recupera enguany la normalitat prepandèmia, sense mesures anticovid, i assoleix la plena ocupació, amb 290 expositors que ocupen els 54.000 m2 de superfície del recinte. Sant Miquel i Eurofruit arriben marcades enguany per les dificultats que viu el sector agrari i ramader per l'encariment dels costos de producció i les afectacions climatològiques i meteorològiques que han fet caure la producció en cultius com ara la fruita dolça. Amb aquest context, els expositors encaren la fira amb incertesa i els de tractors i maquinària agrícola preveuen tancar menys vendes que en altres edicions.

La 68a edició de la fira agrària de Sant Miquel (saló estatal de la maquinària agrícola) i la 37a edició d'Eurofruit (fira professional de proveïdors de la indústria fruitera) recuperen la plena normalitat i es desenvolupen sense mesures ni restriccions per la covid-19. La doble manifestació firal se celebra fins diumenge al recinte de Fira de Lleida.

Incertesa dels expositors per les dificultats del sector agrari

L'edició d'enguany està marcada per la situació que viu el sector agrari i ramader arran de l'increment dels costos de producció, que s'ha vist agreujat per la guerra a Ucraïna, i que ha suposat l'encariment de l'energia, carburants i matèries primeres. A la vegada, s'hi suma també la caiguda de producció en molts sectors agraris per l'efecte de gelades, pedregades, sequera o calor. Els expositors en són conscients i, tot i que consideren la fira un bon aparador per donar a conèixer els seus productes i serveis, molts preveuen enguany fer menys vendes a la fira, especialment els de tractors i maquinària agrícola.

"Encarem la fira amb optimisme perquè ho hem de fer així però realment el sector no està bé de salut", assenyala Albert Miquel Panella, administrador de l'empresa gironina de maquinària agrícola AMP Sprayers. "Les gelades han estat catastròfiques a Lleida i, a més, la incertesa que hi ha a nivell mundial que acaba repercutint també al sector agrícola", exposa. Així mateix, indica que els fabricants de maquinària agrícola també han notat un encariment dels preus dels materials, peces i transport.   

Andreu Vilaseca, de la firma Automotor que comercialitza tractors Deutz-Fahr, explica que "el futur de l'agricultura està avui molt malament en tots els sectors, ja sigui fruita, cereal i en general", i considera que això es traduirà en una caiguda de vendes. "Tot ha pujat molt però hi ha poca producció de fruita i mida petita per les gelades i, la resta, tot acompanya", afegeix. Tot i preveure que enguany vendran menys a la fira i en general, remarca que "els tractors s'han de vendre perquè el parc es fa vell i se n'ha de comprar".

En aquest sentit, Vicent Margalef, director comercial de Fernández Agroidustrial de Fraga, assenyala que s'ha doblat el preu de matèries primes amb què produeixen la maquinària agrícola com ara el ferro, cosa que ha portat l'empresa a assumir una part d'aquest increment, mentre que una altra part l'han hagut de repercutir al preu que paga el client.    

De la seva banda, Josep Maria Capdevila, productor de cereals d'Isona, ha vingut un any més a Sant Miquel a mirar tractors. Constata, però, l'increment de costos de producció que ha hagut d'assumir el sector agrari però "quan els tractors es fan vells els hem de canviar i no podem esperar els preus", afirma. Igualment, Alegria Castanera, responsable d'una granja de porcs, destaca també l'encariment dels costos, en el seu cas sobretot de l'energia i l'alimentació animal.

290 expositors i 50 activitats paral·leles

Sant Miquel i Eurofruit compten en aquesta edició amb la presència de 290 expositors, vinguts de Catalunya, l'estat espanyol i d'altres països com ara els Estats Units, França, Finlàndia o Itàlia. Enguany i després de tres edicions, també són presents a la fira expositors de tractors tot i que només n'hi participen dos. Fins diumenge, en el marc de la doble manifestació firal es duran a terme una cinquantena d'activitats paral·leles que inclouen jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l'àmbit de l'agricultura de precisió i reunions professionals, entre altres.

Entre les novetats d'enguany, destaca la celebració del primer Congrés BIT, el certamen de referència en Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya, i que inclou també al pavelló 4 de Fira de Lleida l'Agora BIT i BIT Expo, amb diverses empreses del sector de la bioeconomia. El mateix pavelló 4 torna a acollir l'Àrea 5G de Ponent, amb presentacions de projectes d'aquest àmbit, empreses emergents i entitats i institucions que promouen aquesta tecnologia.

En el marc de la fira, punt de trobada per a les primeres empreses del sector agrari, tindran lloc l'entrega del 25è Premi a la Innovació Tecnològica de Maquinària Agrícola, el 51è Premi del Llibre Agrari i del 7è Premi de l'Article Tècnic Agrari.

Sant Miquel i Eurofruit exhibeixen una exposició centrada en la maquinària agrícola, l'agricultura de precisió, els equips i els serveis per a l'agricultura i la ramaderia, els productes agroalimentaris de proximitat, l'automoció, els serveis financers i les assegurances, entre molts altres sectors. Destaca la presentació a Europa d'un microtractor elèctric adaptable i amb intel·ligència artificial, que faran LleidaDrone Robòtics i Farm-ng.

La inauguració de la 68a edició de Sant Miquel i la 37a d'Eufofruit tindrà lloc aquesta la tarda i anirà a càrrec de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Coincidint amb la ianauguració, Joves d’Unió de Pagesos ha convoca una concentració per denunciar "l'immobilisme" de les administracions cap al sector agrari i la burocràcia que ha d'assumir. El director general de Polítiques Palanca per al compliment de l'Agenda 2030 del Ministeri de Drets Socials, Gabriel Castañares, serà l'encarregat diumenge de la cloenda del certamen.

Primers visitants a la Fira de Sant Miquel.

Obre la 68a Fira de Sant Miquel de Lleida amb incertesa dels expositors pel moment "complicat" que viu el sector agrariACN

tracking