SEGRE

SALUT DRETS

Salut amplia de nou setmanes a catorze l'avortament farmacològic

Dones de Lleida creuen que l'accés a aquest dret segueix estant limitat a Ponent || Dones Lleida i Marea Lila demanen que la sanitat pública el garanteixi

Dones Lleida i Marea Lila es van concentrar ahir davant de la delegació de Salut.

Dones Lleida i Marea Lila es van concentrar ahir davant de la delegació de Salut.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut ha ampliat la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) amb medicaments des de les 9 fins a les 14 setmanes, cosa que fins ara només es podia fer de forma quirúrgica entre la novena i la catorzena setmana d’embaràs. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va defensar que hi ha més centres que realitzen interrupcions voluntàries, però va admetre que cal millorar l’accessibilitat. Precisament, més d’una trentena de persones convocades per Dones Lleida, que portaven una flor en solidaritat amb les dones iranianes, i Marea Lila es van concentrar ahir davant de la delegació de Salut de Lleida per denunciar que s’estigui substituint l’avortament quirúrgic pel farmacològic, que implica que “tampoc puguem triar”.Mercè Ciutat, de Dones Lleida, va assenyalar que la concentració va tenir l’objectiu de denunciar la vulneració del dret a l’avortament en països com els EUA o Andorra i també per denunciar la situació de l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs a Ponent.

En aquest sentit, va destacar que els centres públics s’han mantingut al marge per complir aquest dret per l’objecció de consciència dels professionals. “Nosaltres ho respectem, però l’administració té l’obligació de tenir prou personal per garantir el dret a l’avortament.” Per aquest motiu, va recordar que les entitats reivindiquen que les interrupcions voluntàries de l’embaràs es facin en centres públics i al més a prop possible del lloc de residència de les dones. També que hi hagi més informació, transparència i un suport psicològic abans, durant i després.Per la seua part, Maria Alloza, de Marea Lila, va reivindicar el dret a l’avortament de forma equitativa a Ponent.

Sota el lema Avortar no és un joc, és un dret!, va denunciar les traves a les quals han de fer front les dones que es troben en situació de voler interrompre el seu embaràs.Segons Alloza, a Ponent encara hi ha desigualtat territorial, per la qual cosa demanen a Salut més informació sobre el protocol que es porta a terme, a banda de crear un registre d’objectors de consciència “reals” i que garanteixi l’accés a aquest dret en un centre públic.

Més de 760 dones van avortar el 2020 a la província de Lleida

Un total de 854 lleidatanes van interrompre voluntàriament el seu embaràs el 2020 –Salut no disposa de les dades del 2021–, un 8% menys que el 2019. Per zones sanitàries, 764 dones residents al pla i 108 al Pirineu.

En el cas de les comarques lleidatanes, les interrupcions voluntàries de l’embaràs van representar el 4,3% de Catalunya (4% a Ponent i 0,6% a l’Alt Pirineu i Aran). L’últim any, al Pirineu ja està disponible l’opció de l’avortament farmacològic per a les dones que decideixin no continuar amb el seu embaràs fins a la setmana 9, ara fins a la 14. Concretament, als hospitals de la Seu, Tremp, Cerdanya i Vielha.

En el cas del pla, on només es practicaven interrupcions voluntàries a l’Arnau i els CAP de capitals de comarca, des de l’octubre del 2021 Salut té un conveni amb la clínica MiNovAliança per portar a terme avortaments quirúrgics.

tracking