SEGRE

INTERIOR INFORME

El 41% dels condemnats per mal tracte reincideixen al sortir de presó

Segons un estudi que destaca que en el conjunt de delictes la reincidència és només d'un vint per cent || El règim obert facilita la integració social dels interns

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un estudi d’Institucions Penitències amb dades entre el 2009 i el 2019 situa la taxa general de reincidència en el 19,98%, reflectint que, entre els reclusos que van reincidir, el 41% dels condemnats per violència de gènere va repetir aquest mateix delicte al sortir de presó. Dels condemnats per robatoris i furts, el 76% va reiterar aquesta mateixa tipologia, pel 30% en els de seguretat viària, mentre que el cas dels d’homicidi, la taxa de reincidència va ser del 6,55%.

Les dades formen part d’un informe “pioner” presentat ahir pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que permet establir un perfil de la persona que reincideix: home de nacionalitat espanyola i amb una edat compresa entre els 31 i els 50 anys. La taxa és sensiblement inferior entre estrangers que espanyols.

Les dades revelen diverses realitats. Una és que el 80% dels que van sortir de la presó no van cometre cap delicte en una dècada, mentre que hi ha un altre 20% restant que sí que ho va fer. En concret, d’aquestes 19.909 persones que el 2009 van acabar la seua condemna, 3.978 van tornar a delinquir, segons Institucions Penitenciàries. Un altre aspecte que destaca l’estudi és el règim obert “amb millor pronòstic d’integració social”.

Segons l’informe, la reincidència augmenta en els casos en els quals la persona no va travessar l’itinerari de règim ordinari (classificació de segon grau) a règim obert (tercer grau) en la seua estada a la presó fins l’excarceració (28,87) i, contràriament, disminueix en els casos en els quals sí que ho va fer (12,62%).

75 maltractadors reincidents en un any a Lleida

Els jutjats lleidatans van condemnar l’any passat un total de 75 maltractadors reincidents. Una xifra que ha pujat respecte a l’exercici anterior i que representa el 16% dels condemnats per delictes de violència de gènere. Són dades facilitades en la Memòria de la Fiscalia de Lleida. El 2020, es va aplicar l’agreujant de reincidència a 56 condemnats per maltractament a les comarques lleidatanes i el 2019 van ser mig centenar.

Quant a l’activitat dels jutjats per violència masclista, el 2021 es van registrar un total de 1.870 casos, xifra que suposa un 15,5% més que en un any abans. Val a destacar que hi va haver quatre denúncies per homicidi en grau de temptativa, quan el 2020 no es va registrar cap cas, i també van augmentar les diligències per maltractament ocasional, assetjament, amb 28 denúncies, i amenaces. En el cas de les agressions sexuals, la Memòria apunta que hi va haver 30 denúncies a la província de Lleida, davant de les 12 d’un any abans, i es van disparar els delictes de descobriment i revelació de secrets, al passar de 3 el 2020 a una quinzena el 2021.

Segons aquestes dades, els tribunals van concedir 120 ordres de protecció a víctimes, es van dictar 66 ordres d’allunyament i es va ordenar l’ingrés a la presó de 14 acusats per maltractament de forma preventiva.

tracking