SEGRE

Es constata que Lleida té prou demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori

Estudis de la Cambra de Comerç de Lleida, PIMEC i la COELL constaten que Lleida té bastanta demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori

Estudis de la Cambra de Comerç de Lleida, PIMEC i la COELL constaten que Lleida té bastanta demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una producció local de bioplàstics a partir de la valorització dels recursos orgànics renovables locals podria oferir solucions de proximitat a la necessària descarbonització de la nostra economia. Així ho demostren les primeres conclusions de tres estudis que s’han donat a conèixer avui en el marc de l’Àgora BIT -activitat complementària del Congrés BIT- que està ubicada al BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia de Fira de Lleida. Els resultats definitius dels estudis estaran disponibles el proper novembre, però els primers resultats aporten dades tan interessants com la quantificació del consum d’envasos o consumibles plàstics no biodegradables d’un sol ús en diferents activitats del sector serveis de les comarques de Ponent.

Els resultats dels estudis posen de manifest que les centrals hortofrutícoles de Lleida consumeixen anualment prop de tres milions de quilos d’aquests tipus de materials, mentre que en el cas dels supermercats aquesta xifra ascendeix a 620.000 quilos anuals. També es significativa la dada que estima que les perruqueries de les comarques de Ponent consumeixen més d’un milió d’envasos no biodegradables anualment.

En tots els casos, les empreses manifesten el seu interès en substituir progressivament aquests consumibles d’origen fòssil per d’altres de renovables, però també destaquen que normalment aquests substitutius són més cars i difícils de trobar.

Els estudis formen part de la línia d’actuació “Market pull” del projecte tractor BioHub Cat, el projecte tractor que ha de servir de catalitzador per al desenvolupament de la bioeconomia circular a la demarcació de Lleida i a la resta de Catalunya, posicionar-la com a referent en aquest àmbit i que aspira a tenir finançament europeu. Aquest projecte l’impulsen les principals institucions lleidatanes en l’anomenat G-6 (Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç de Tàrrega i Universitat de Lleida). Es tracta del hub de la bioeconomia circular a Catalunya que ha d’aglutinar un seguit de tecnologies que permetran a les empreses i organitzacions interessades testejar a escala pre-industrial el potencial de revalorització dels recursos biològics renovables que siguin del seu interès. El projecte ha de donar resposta a la necessitat de disposar d’espais d’experimentació i prototipatge que permetin, en entorns de risc controlat, el desenvolupament tecnològic, de producte i de mercat de noves cadenes de valor i models de negoci en l’àmbit de la producció i el consum de biomaterials, biocarburants i bioenergia.

Aquesta línia d'actuació té per objectiu fomentar la substitució de consumibles fòssils per bioproductes en els diferents sectors d’activitat econòmica i contribuir així a l’objectiu específic 4 del BioHubCat que és el d’incentivar la demanda pública i privada de productes i serveis vinculats al model de bioeconomia circular.

Transformar l’economia per arrelar la població

L’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és una iniciativa promoguda  per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’un instrument de planificació estratègica compartida basat en noves formes de col·laboració publicoprivada i està dissenyat per impulsar, acompanyar i facilitar el procés de transició cap a un model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada. Aquesta visió de futur s’ha construït sobre sòlids consensos institucionals i ha permès identificar i consensuar àmbits que cal impulsar de forma prioritària per tal de fer-la efectiva, com és el cas de la bioeconomia.

L’Agenda disposa d’un model de governança flexible, dinàmic i participatiu, que es coordina a través de l’Oficina Tècnica per la Transformació.

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.

tracking