SEGRE

LLEIDA

«El recompte de Guissona es va fer a la rectoria»

El rector Ramon Balagué i el responsable de la mesa Josep M. Ferreras, al despatx de la rectoria.

El rector Ramon Balagué i el responsable de la mesa Josep M. Ferreras, al despatx de la rectoria.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A Guissona, el temor que arribessin en qualsevol moment els agents de la Guàrdia Civil durant la jornada de votació de l’1-O va fer que els responsables de la mesa electoral decidissin traslladar el recompte fora de l’ajuntament. “Havia estat una jornada dura i tensa per a tothom i no volíem que en l’últim moment s’emportessin l’urna”, explica Josep Maria Ferreras, que estava al capdavant de la mesa. El lloc triat per comptar els vots va ser la rectoria de l’església.

El rector, Ramon Balagué, recorda que va obrir el garatge de casa seua, van entrar amb el cotxe i després de tancar la porta van traslladar l’urna fins al despatx de la rectoria. Allà es va dur a terme el recompte en el més estricte secret. Ferreras explica que va ser una jornada sorprenent i desconcertant, en el sentit que cadascun tenia una missió clara per dur a terme i ningú coneixia els encàrrecs dels altres.

D’aquesta manera, a les 9 del matí, quan Ferreras va arribar a l’ajuntament de Guissona, es va trobar tres urnes a l’entrada i els paquets de paperetes. Ell i el llavors alcalde, Xavier Casoliva, van pagar tres tauletes electròniques de la seua butxaca per dur a terme el control de les votacions. Ferreras va recordar que més de mig centenar de veïns de Guissona van acampar amb tendes a la plaça de l’Ajuntament la nit anterior, a fi de vigilar el lloc on s’havia de celebrar la votació i evitar que una intervenció policial impedís celebrar la jornada electoral l’endemà.

Malgrat el compromís de gran part de la població amb la celebració del referèndum independentista, Ferreras reconeix que es van viure moments de por, a mesura que avançava la jornada i s’anaven difonent imatges i vídeos d’accions policials que acabaven amb violència per provar d’impedir les votacions en localitats properes a Guissona, com per exemple Ponts, Estaràs i Montmaneu.

El rector Ramon Balagué i el responsable de la mesa Josep M. Ferreras, al despatx de la rectoria.

El rector Ramon Balagué i el responsable de la mesa Josep M. Ferreras, al despatx de la rectoria.X. S.

tracking