SEGRE

ESNOTICIA

Interès en empreses de Lleida per usar bioplàstics

Les centrals hortofructícoles consumeixen 3 milions de quilos de plàstic d'un sol ús a l'any || Els supermercats, 620.000 kg

Els més petits van participar ahir en els tallers d’introducció a la bioeconomia impartits per Petit Xef.

Els més petits van participar ahir en els tallers d’introducció a la bioeconomia impartits per Petit Xef.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reducció dels envasos de plàstic i l’ús de biodièsel són dos dels principals reptes de les empreses de Lleida, que té demanda i potencialitat per absorbir els bioproductes que puguin elaborar. Aquestes són les primeres conclusions de l’estudi “El potencial de reemplaçament de consumibles d’origen fòssil per d’altres d’origen orgànic i renovable en els principals sectors econòmics de les Terres de Lleida”, presentats ahir al Pavelló de la Bioeconomia i promoguts per la Cambra de Comerç, Pimec i la Coell. Determinen que les centrals hortofructícoles de Lleida consumeixen anualment prop de tres milions de quilos d’aquest tipus de material i els supermercats, 620.000 quilos.

Així mateix, indiquen que a les perruqueries se supera el milió d’envasos no biodegradables a l’any. En tots els casos, les empreses manifesten el seu interès a substituir de forma progressiva aquests materials d’origen fòssil per altres de renovables, encara que subratllen que habitualment són més cars i difícils de trobar. Constaten que a les empreses de serveis la majoria de productes derivats del petroli que utilitzen són plàstics, dissolvents, productes de neteja i combustible i apunten que només en un trenta per cent de les centrals hortofructícoles han canviat caixes de plàstic per altres de cartró o fusta.

També explica que als restaurants els articles d’origen fòssil que solen utilitzar, sobretot per a menjar ràpid o per portar, són túpers, vasos i coberts de plàstic. Respecte als súpers, detalla que la majoria utilitza plàstics reciclats, que també són contaminants, i haurien d’utilitzar materials biodegradables. A més, considera que tan sols un vint per cent de les empreses de transport ha adaptat la seua flota per complir la normativa europea.Un altre estudi centrat en la construcció ha analitzat vuitanta empreses de Lleida i assegura que un deu per cent utilitza energies renovables, bàsicament fotovoltaica, mentre que un vint per cent no té capacitat de fer-ho i un seixanta per cent sí que en té disponibilitat.

L’informe defensa la utilització de biodièsel, incorporant oli al combustible per reduir les emissions contaminants, així com l’opció dels motors de gas o elèctrics.

Bioeconomia per als més petits

L’Àgora BIT Expo va acollir ahir un taller d’introducció a la bioeconomia destinat al públic infantil, a càrrec de Petit Xef. Per avui estan previstes dos sessions més, una a les 11.00 i una altra a les 16.00 hores.

tracking