SEGRE

UNIVERSITAT INICI DE CURS

Novatades o gimcanes lúdiques?

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les vivències que recorden els que van fer la mili és la de les novatades, amb les quals els reclutes veterans reien a costa dels nous, al quals sotmetien a proves en moltes ocasions humiliants. La mili va desaparèixer ja fa un quart de segle, però les novatades segueixen en voga en un àmbit tan contraposat a les casernes com el de la universitat. Aquests dies s’ha pogut veure a la via pública de la ciutat, especialment a la canalització, estudiants amb farina a la roba, amb una N de novato pintada al front i bevent sangria a morro d’una botella que sostenen altres.

Responsables de la UdL i representants estudiantils coincideixen, no obstant, que la gran majoria d’aquestes activitats, que es fan fora de la universitat, ja no inclouen proves humiliants i es tracta més aviat de gimcanes festives. La vicerectora d’Estudiants, Montse Rué, considera que no haurien d’anomenar-se novatades. “Els alumnes les qualifiquen com a activitats de germanor i no m’ha arribat cap queixa sobre incidències extremes”, diu.

Això sí, precisa que “des de la universitat també celebrem festes, com la de benvinguda o la de festa major, i donen una imatge de cohesió, ja que també es fan activitats i, juntament amb l’esforç acadèmic, això és la vida universitària”.El coordinador del consell de l’estudiantat, Pablo Alás, també rebutja la paraula novatada. “Són activitats perquè els alumnes es coneguin i perquè els de primer facin amistat amb els grans”, opina, i afegeix que no han rebut cap queixa. També afirma que “demanem que es respecti la ciutat i no s’embruti”.

Altres delegats estudiantils admeten que de vegades hi ha situacions que no resulten gens divertides per als que les pateixen. “Hi ha proves en què se senten obligats a respondre preguntes delicades o se’ls insisteix perquè beguin, i això no es pot permetre, igual que deixar la canalització plena d’escombraries”, destaca Anna Sangrà, de quart del grau de Primària i membre del consell de l’estudiantat. Un alumne que ha passat aquest any per una novatada és Jan Ferreres, de primer de Psicologia.

“Durant les proves et tiren farina, ous o mostassa i m’ho vaig passar bé”, indica, encara que lamenta que hagués de pagar 5 euros per comprar alcohol i que “em van obligar a beure quan jo no volia, això no ho veig bé”. Emma Juanpere, de primer de Primària dual, també opina que les novatades serveixen per conèixer els companys. Finalment, la degana de la facultat, Maria Pau Cornadó, assenyala que no veu inconvenient en el fet que es portin a terme “sempre que siguin absolutament respectuoses amb l’alumne i fora de l’horari lectiu”.

Una nova llei les castiga, però només si es fan dins la universitat

La llei de Convivència Universitària que va entrar en vigor el mes de febrer passat castiga les novatades amb l’expulsió de la universitat des d’un mínim de dos mesos fins a un màxim de tres anys. Qualifica com a falta molt greu “realitzar novatades o qualssevol altres conductes o actuacions vexatòries, físicament o psicològicament, que suposin un greu menyscapte per a la dignitat de les persones”. No obstant, el règim disciplinari de la llei precisa que només s’aplica a les activitats efectuades a dins del recinte universitari, per la qual cosa no inclou les que tenen lloc fora.

Entre les faltes molt greus també figuren, entre altres conductes, l’assetjament o la violència greu contra qualsevol membre de la universitat, el plagi d’una obra o cometre frau acadèmic en l’elaboració dels treballs de final de grau, màster o tesi.

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.JORDI ECHEVARRÍA

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.

Foto de família d’alumnes de Psicologia, que van fer les novatades la setmana passada.JORDI ECHEVARRÍA

tracking